Primátor Hrabálek: V tuto chvíli není čas na diskuze

14.10.2020 9:15

Město dočasně ruší školní a noční linky MHD, farmářské trhy pojedou dál.

Primátor Hrabálek: V tuto chvíli není čas na diskuze
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V souladu s nařízením vlády České republiky se v Hradci Králové omezil provoz některých služeb, institucí a konání veřejných akcí. Od zítřka nepojedou školní spoje MHD, noční linky pojedou naposledy v noci z úterý na středu. Město rovněž ruší oslavy 28. října, během kterých měly být slavnostně předány medaile města v hradecké filharmonii. Zrušená jsou vítání občánků i setkání s jubilanty. Naopak tradiční farmářsko-potravinové trhy v ulici Letců se za přísnějších hygienických opatření konat budou, a to dopoledne 17. a 31. října.

„Musíme postupovat v souladu s nařízením vlády, především kulturní život ale ve městě teď na nějaký čas ustane. Pokud veškerá tato znovuzavedená opatření povedou ke snížení počtu nakažených, tak jedině dobře. V tuto chvíli není čas na diskuze, ale je čas na to být disciplinovaný společně další vlnu zvládnout,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Uzavřeny jsou v Hradci Králové kulturní památky včetně Bílé věže i kostela sv. Mikuláše, také Klicperovo divadlo a Divadlo Drak nebo hradecká filharmonie. Vládní nařízení se dotýká také plánovaných akcí. „Rozhodli jsme se zrušit také oslavy spojené s 28. říjnem, kdy měly být v hradecké filharmonii slavnostně předány medaile města. Budeme muset najít jinou vhodnou a důstojnou příležitost, při které budeme moci výjimečné hradecké osobnosti ocenit,“ doplňuje primátor. Zrušené jsou prozatím také veřejné schůze komisí místních samospráv, vítání občánků a setkání s jubilanty.

Zítra hradecký dopravní podnik již nevypraví školní spoje, noční linky pojdou naposledy v noci z úterý na středu. Vedle povinnosti nosit roušku na zastávkách, na teminálu hromadné dopravy a v samotných vozech MHD vedení městského dopravce žádá cestující, aby využívali jiné způsoby platby jízdného než nákupem jízdenky u řidiče a dle možností dodržovali rozestupy na zastávkách a v autobusech.

V Hradci se naopak budou konat farmářsko-potravinové trhy, které bývají tradičně v ulici Letců u Atria. „Trhy pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, která možnost pořádání trhů konzultovala s krajskou hygienickou stanicí. Žádný zákaz se na ně nevztahuje, tudíž je není nutné rušit. Co je ale potřeba, a to bych rád zdůraznil, dodržovat zde veškerá nařízená opatření, tedy přiměřené rozestupy a preventivní použití roušek,“ říká primátor. Farmářsko-potravinové trhy se budou letos konat ještě dvakrát, a to 17 a 31. října v čase od 8 do 12 hodin.

Dnes se vedení města také sešlo se zástupci městských společností, kdy došlo k vzájemné výměně informací kolem stavu zásob ochranných prostředků, personální situace a případných úprav provozů. „Zatím je situace v našich společnostech pod kontrolou, fungují standardně a provoz je upravený či omezený pouze s ohledem na platná vládní nařízení. Městské společnosti mají dostatek roušek a desinfekce na několik týdnů a hlavně v tuto chvíli není nikdo z jejich zaměstnanců pozitivně testovaný na covid-19, pouze pár jednotlivců je v preventivní karanténě. Doufáme, že budeme odolávat co nejdéle a město nebude mít problémy v zajištění základních komunálních služeb pro své občany,“ dodává primátor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.