Primátor Hřib: Centrum města nemá být pouze turistickou destinací, které se Pražané snaží vyhnout

10.01.2021 9:25

Primátor hl. m. Prahy a rektor Univerzity Karlovy před koncem roku podepsali partnerskou smlouvu a založili tím společný projekt, který významně přispěje k užšímu propojení aktivit akademické sféry, města a široké veřejnosti. Svou činnost nyní zahajuje nový zapsaný ústav Kampus Hybernská.

Primátor Hřib: Centrum města nemá být pouze turistickou destinací, které se Pražané snaží vyhnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

V objektu Hybernská 4, který město Praha zapůjčuje, se lze těšit na kulturně komunitní aktivity, na praktickou aplikaci univerzitních inovací a studentských projektů i na interaktivní popularizační vědecké expozice, které budou vycházet z aktuálních témat. Univerzita paralelně spouští velký strategický projekt pod názvem Hyb4City, který bude synergicky doplňovat aktivity nového zapsaného ústavu v prostorách Hybernské 4.

„Centrum města nemá být pouze turistickou destinací, které se Pražané snaží vyhnout, ale skutečným místem pro život. Naším cílem je zachovat a rozvíjet v této oblasti instituce pro studenty i veřejnost. Věřím, že k tomu díky pestré paletě nabízených aktivit výrazně přispěje i projekt Kampus Hybernská,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Projekt navazuje na dříve uzavřená memoranda o spolupráci a předchozí několikaleté působení Filozofické fakulty UK v Kampusu Hybernská. Díky FF UK se utvořil jedinečný základ inovačního partnerství a na ně navázaná komunita, kterou nyní bude dále rozvíjet UK ve spolupráci se všemi svými fakultami i zapsaným ústavem.

„Velmi mne těší tento nový formát spolupráce, který nám pomůže přinášet nové, především společenské, inovace a zároveň lépe naplňovat sociální a komunitní roli univerzity, kterou od nás město i veřejnost očekává,“ sdělil rektor UK Tomáš Zima.

„Kampus Hybernská je mimořádné místo. Jedná se o propojení aktivit studentského života a života města, jakési soužití. Týmu, který doposud stál u projektu, se povedl neuvěřitelný kus práce a jsem moc rád, že celá záležitost dostává tento oficiální charakter a formu a těší mě, že jsem mohl přispět právě k založení tohoto ústavu,“ řekl radní hlavního města Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

„Založení zapsaného ústavu Kampus Hybernská je potvrzením dlouhodobého přínosu činností, které ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou v prostorách areálu v Hybernské probíhají již několik let. Jeho záběr kulturních, vzdělávacích a komunitních aktivit byl vždy velmi pestrý, nyní je však možné odstartovat i nové projekty a zajistit, že bude program přístupný Pražanům i nadále. Navzdory nepříznivým okolnostem se již sešli členové správní rady na první schůzi a přípravám programu Kampusu Hybernská tak již nic nebrání,“ doplnila předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání Zastupitelstva hlavního města Prahy Mariana Čapková, která založení ústavu od prvních dnů koordinovala s odborem majetku pražského magistrátu.

Prvními členy správní rady jsou:
a) Mgr. Ing. Jaromír Beránek (MHMP)
b) Ing. Mariana Čapková (MHMP)
c) PhDr. Pavel Sitek, Ph.D., (MHMP) – předseda SR
d) Prof. RNDr. Jan Kratochvíl, CSc, (UK)
e) JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D., (UK)

Prvními členy dozorčí rady jsou:
a) Mgr. Jan Chabr (MHMP)
b) Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. (UK)
c) Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D. (UK)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.