Primátor Hřib: Další krok k modernímu, rychlému a ekologickému spojení

12.02.2021 5:34

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou podepsali memorandum o spolupráci při přípravě veřejně prospěšné stavby Modernizace a novostavba trati Praha-Veleslavín - Praha-Letiště Václava Havla. V rámci dohody hlavní město vykoupí pozemky potřebné pro stavbu terminálu a záchytného parkoviště P+R na Dlouhé Míli. Část pozemků následně Praha využije i pro vybudování nové tramvajové trati.

Primátor Hřib: Další krok k modernímu, rychlému a ekologickému spojení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

„Naším cílem je co nejvíce urychlit přípravu roky plánované stavby kapacitní železniční trati na Letiště Václava Havla a do Kladna. Proto vítám tuto dohodu o spolupráci se Správou železnic. Děláme tak další krok k modernímu, rychlému a ekologickému spojení, které navíc pomůže výrazně ulevit přetížené automobilové dopravě ve městě,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Podpisem memoranda se hlavní město Praha zavázalo zahájit jednání s cílem získat do svého vlastnictví pozemky v oblasti budoucího dopravního terminálu a záchytného parkoviště P+R na Dlouhé Míli v Praze 6, které budou součástí projektu železniční trati na letiště.

„V lokalitě je v plánu hned několik důležitých dopravních staveb. Zatímco Správa železnic bude investorem železniční trati, včetně terminálu a plošného parkoviště P+R pro přibližně 1050 aut, Praha zde na své náklady vybuduje dalších 950 parkovacích míst. Navíc tudy hlavní město plánuje vést i tramvajovou trať Dědinská – Terminál 3. Cestující nerozlišuje, co je investicí státu a co města. Společným cílem Prahy a Správy železnic je vybudovat zde moderní terminál, kde bude možné využít železniční spojení mezi letištěm a centrem, zaparkovat automobil nebo přestoupit na prodlouženou tramvajovou trať z Evropské ulice a Dědiny. Je dobře, že jsme se jako Praha přihlásili ke snaze pomoci Správě železnic s výkupem pozemků pro jejich i naše záměry,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

Potřebné pozemky pro všechny zamýšlené projekty v oblasti Dlouhé Míle však dosud vlastní soukromí majitelé. Navíc Správa železnic jako investor projektu modernizace a novostavby železniční trati mezi Veleslavínem a Letištěm Václava Havla nemůže až do vydání územního rozhodnutí pozemky vykupovat. Proto na základě podepsaného memoranda začne Praha v předstihu s jednotlivými výkupy a posléze část pozemků úplatně převede na Správu železnic.

„Modernizace trati Praha – Kladno s odbočkou na Letiště Václava Havla je jeden z nejrozsáhlejších infrastrukturních projektů v České republice, které Správa železnic připravuje. Jeho realizace zařadí hlavní město i Kladno mezi moderní evropské aglomerace s železničním napojením letiště. Pro další akceleraci přípravy a úspěšnou realizaci vítáme těsnější spolupráci s městem Prahou v lokalitě Dlouhá Míle,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Tento krok tak zrychlí nejen výstavbu dopravního terminálu a P+R na Dlouhé Míli, ale následně ulehčí i přípravu zbývajících investičních akcí, které už budou plně v režii města. V neposlední řadě bude Praha díky vlastnictví pozemků moci ovlivňovat v této oblasti i rozvoj další zástavby.

Hlavní město bude pozemky vykupovat na základě už hotových znaleckých posudků. Jejich aktuálnost bude případně upřesněna po zahájení jednání s vlastníky.

Rada hlavního města Prahy návrh memoranda schválila svým usnesením loni v listopadu. Dohoda se týká jednoho z úseků nového železničního spojení, které má v příštích letech propojit Masarykovo nádraží v centru Prahy a Kladno. Součástí je i odbočka na Letiště Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.