Primátor Hřib: O chátrající hroby slavných představitelů Prahy se postará město

14.08.2020 17:00

Současné vedení hlavního města Prahy bude věnovat zvýšenou pozornost péči o hroby svých bývalých čelných představitelů, tedy purkmistrů, starostů a primátorů. Část těchto hrobů je nyní ve velmi neutěšeném stavu a chátrá, takže hrozí, že by časem zcela zanikly.

Primátor Hřib: O chátrající hroby slavných představitelů Prahy se postará město
Foto: Repro konference evropských Zelených
Popisek: Primátor Hřib na videokonferenci evropských Zelených

Praha převezme do péče některé hroby svých bývalých čelných představitelů, případně pomůže s jejich opravou a údržbou. V první řadě jde o hroby Antonína Strobacha (pražský purkmistr v roce 1848), Emiliána rytíře Skramlíka (pražský starosta v letech 1876 až 1882) a Ferdinanda Vališe (pražský starosta v letech 1885 až 1887). Všechny se nacházejí na Olšanských hřbitovech a lze je opravit z prostředků města. Dva z nich už jsou součástí projektu adopce hrobů, který organizuje Správa pražských hřbitovů. Třetí hrob je možné do tohoto projektu zařadit.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36726 lidí

„Někteří bývalí čelní představitelé Prahy jsou známí více, jiní méně, ale všichni si zaslouží důstojné místo posledního odpočinku. Město nesmí dopustit, aby jejich hroby chátraly a jejich odkaz tak postupně upadal v zapomnění. Jsem proto velmi rád, že jsme našli způsob, jak tomu předcházet,” uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

„Tím, že se postaráme o místa posledního spočinutí primátorů, zároveň upozorňujeme na program Správy pražských hřbitovů, který je zaměřen na adopce hrobů slavných osobností. Primátoři se postarali o Prahu, Praha se teď postará o jejich hroby,” řekl Petr Zeman, předseda Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Město na projektu obnovy hrobů svých čelných představitelů spolupracuje se Spolkem Malostranský hřbitov, který sleduje příběhy potomků osobností pohřbených na Malostranském hřbitově a mapuje osudy přenesených ostatků a náhrobků. „Například purkmistr Antonín Strobach, původně pohřbený v Košířích, nebo starosta Emilián rytíř Skramlík, který je s Malostranským hřbitovem spojen díky svým zde pohřbeným rodičům, jsou přesně těmi osobnostmi, které se těší našemu zájmu,” doplnila předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov Alena Lehnerová.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.