Primátor Hřib: Potřebujeme dostatek finančních zdrojů a spolehlivého partnera

27.06.2020 10:53

Primátoři hlavních měst zemí Visegrádské skupiny (V4) podepsali otevřený dopis Evropské radě. Žádají v něm o finanční podporu, přičemž deklarují odhodlání přistoupit k překonávání důsledků pandemie COVID-19 jako k příležitosti pro hledání chytrých řešení, která přispějí ke zlepšení kvality života a k překonání výzev spojených s klimatickou změnou.

Primátor Hřib: Potřebujeme dostatek finančních zdrojů a spolehlivého partnera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

V rámci náprav škod způsobených pandemií COVID-19 je podle primátorů Prahy, Bratislavy, Budapešti a Varšavy nezbytné mít stále na vědomí klimatickou změnu, která pro společnost představuje ještě výraznější výzvu než koronavirus. „Naším hlavním úkolem je zajistit bezpečnost obyvatel a nyní se musíme postavit těmto velkým výzvám. Potřebujeme k tomu ale dostatek finančních zdrojů a spolehlivého partnera. Proto jsme se s žádostí o pomoc obrátili na EU,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Metropole V4 podporují cíle obsažené v iniciativě European Green Deal a přejí si, aby tyto cíle byly integrální součástí strategie EU na obnovu po škodách vzniklých pandemií COVID-19. „Tuhle krizi nelze zasypat uhlím. Hlavní města V4 jsou odhodlána pokračovat v práci v oblasti ochrany klimatu tak, aby planeta byla nejen obyvatelným, ale i zdravým prostředím pro budoucí generace. Ostatně právě proto jsme v Praze přijali klimatický závazek, jehož plnění je pro nás zásadní,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Primátoři upozorňují, že k tomu, aby města mohla investovat do projektů, které pomohou jak obnově po pandemii, tak k překonávání klimatických výzev, je zásadní zacílené financování měst. Hlavní města zemí V4 mají omezený přístup ke strukturálním a kohezním fondům EU. Ačkoliv vítají možnost využívat Integrované územní investice, považují za nezbytné, aby pro města byly dostupné další specializované nástroje na podporu investic, jako jsou například smlouvy mezi městy a Evropskou unií a další integrovaná opatření.

Metropole také navrhují, aby nová opatření EU na obnovu škod vzniklých pandemií obsahovala zvláštní fond na renovaci budov (European Building Renovation Fund), který městům a občanům zajistí granty ve spojení s půjčkami.

Klimatická krize ve spojení s pandemickou situací představuje pro EU bezprecedentní zkoušku spolupráce mezi jednotlivými členskými státy. Hlavní města zemí V4 chtějí s vládami těchto států spolupracovat na budování zdravé, zelené a odolné Evropy. „V situaci, kdy nám národní vláda bere investiční prostředky, je spojené úsilí evropských měst jedním z mála důvodů k optimismu. Nejen energetické úspory v budovách, ale i decentralizovaná energetika z obnovitelných zdrojů, využívání odpadů jako zdroje surovin a energie, udržitelná mobilita a především stromy a zeleň v ulicích jsou tím, co učiní Prahu obyvatelnou i v příštích dekádách. Kvalita života a ekonomická prosperita tak mohou jít ruku v ruce. Mám radost, že priority hlavních měst V4 a Evropy se v této oblasti shodují. Zelená obnova evropských měst začíná teď,“ dodal primátor Zdeněk Hřib.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…