Primátor Hřib: Praha se shoduje na prioritách pro budoucí rozvoj s dalšími hlavními městy V4

16.07.2020 21:28

Primátoři hlavních měst Visegrádské čtyřky podepsali otevřený dopis adresovaný německé kancléřce Angele Merkelové.

Primátor Hřib: Praha se shoduje na prioritách pro budoucí rozvoj s dalšími hlavními městy V4
Foto: Repro konference evropských Zelených
Popisek: Primátor Hřib na videokonferenci evropských Zelených

Gratulují v něm Německu k předsednictví Rady Evropské unie. Primátoři vyjádřili svůj závazek plnit Zelenou dohodu pro Evropu (European Green Deal), zároveň zopakovali požadavek, aby se v rámci nastávajícího vyjednávání o víceletém finančním rámci EU na období 2021–2027 projednávalo také přímé financování měst, které je k realizaci ambiciózní klimatické politiky nezbytné.

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib doplňuje: „Vážená kancléřko Merkelová, rád bych vyjádřil srdečné blahopřání a naději v konstruktivní a úspěšnou spolupráci během německého předsednictví. Velice mě těší, že se Praha shoduje na prioritách pro budoucí rozvoj s dalšími hlavními městy V4. Tento rozvoj by měl být udržitelný, zelený, sofistikovaný a ambiciózní. Věříme, že toto je správný směr, kterým by se měla ubírat i celá EU. Velice rádi budeme v prosazování těchto priorit a hledání konkrétních kroků směrem k jejich realizaci aktivní a jsme přitom připraveni spolupracovat s dalšími evropskými městy a s institucemi EU. Rád bych Vás ujistil, že Praha je spolehlivým partnerem a zastáncem liberálního, progresivního a zeleného postoje.”

Primátoři Prahy, Bratislavy, Budapešti a Varšavy blízce spolupracují a v minulém roce se zapojili se do několika společných iniciativ založených na zelených, liberálních a progresivních hodnotách. Primátoři některé tyto iniciativy shrnuli v dopise adresovaném kancléřce Merkelové a uvedli, že jsou silně povzbuzeni deklarovaným záměrem německého předsednictví vybudovat nejširší možnou koalici stojící za European Green Deal, stejně jako záměrem podpořit ambicióznější klimatickou strategii.

Primátoři nabízejí strategické spojenectví EU v dosažení klimatické neutrality. Zároveň vyzývají k podpoře jejich návrhu na vytvoření financování na zelené projekty, které bude přímo dostupné pro města.

Návrhy čtyř primátorů jsou v souladu s dosavadní snahou největší evropské městské sítě EUROCITIES, stejně jako s Evropským výborem regionů, který představuje zásadní evropský poradní orgán pro posílení úlohy samospráv v navrhování a implementaci strategických evropských cílů.

Dopis primátorů metropolí V4:

dopis1

dopis2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu