Primátor Hřib: Praha se shoduje na prioritách pro budoucí rozvoj s dalšími hlavními městy V4

16.07.2020 21:28

Primátoři hlavních měst Visegrádské čtyřky podepsali otevřený dopis adresovaný německé kancléřce Angele Merkelové.

Primátor Hřib: Praha se shoduje na prioritách pro budoucí rozvoj s dalšími hlavními městy V4
Foto: Repro konference evropských Zelených
Popisek: Primátor Hřib na videokonferenci evropských Zelených

Gratulují v něm Německu k předsednictví Rady Evropské unie. Primátoři vyjádřili svůj závazek plnit Zelenou dohodu pro Evropu (European Green Deal), zároveň zopakovali požadavek, aby se v rámci nastávajícího vyjednávání o víceletém finančním rámci EU na období 2021–2027 projednávalo také přímé financování měst, které je k realizaci ambiciózní klimatické politiky nezbytné.

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib doplňuje: „Vážená kancléřko Merkelová, rád bych vyjádřil srdečné blahopřání a naději v konstruktivní a úspěšnou spolupráci během německého předsednictví. Velice mě těší, že se Praha shoduje na prioritách pro budoucí rozvoj s dalšími hlavními městy V4. Tento rozvoj by měl být udržitelný, zelený, sofistikovaný a ambiciózní. Věříme, že toto je správný směr, kterým by se měla ubírat i celá EU. Velice rádi budeme v prosazování těchto priorit a hledání konkrétních kroků směrem k jejich realizaci aktivní a jsme přitom připraveni spolupracovat s dalšími evropskými městy a s institucemi EU. Rád bych Vás ujistil, že Praha je spolehlivým partnerem a zastáncem liberálního, progresivního a zeleného postoje.”

Primátoři Prahy, Bratislavy, Budapešti a Varšavy blízce spolupracují a v minulém roce se zapojili se do několika společných iniciativ založených na zelených, liberálních a progresivních hodnotách. Primátoři některé tyto iniciativy shrnuli v dopise adresovaném kancléřce Merkelové a uvedli, že jsou silně povzbuzeni deklarovaným záměrem německého předsednictví vybudovat nejširší možnou koalici stojící za European Green Deal, stejně jako záměrem podpořit ambicióznější klimatickou strategii.

Primátoři nabízejí strategické spojenectví EU v dosažení klimatické neutrality. Zároveň vyzývají k podpoře jejich návrhu na vytvoření financování na zelené projekty, které bude přímo dostupné pro města.

Návrhy čtyř primátorů jsou v souladu s dosavadní snahou největší evropské městské sítě EUROCITIES, stejně jako s Evropským výborem regionů, který představuje zásadní evropský poradní orgán pro posílení úlohy samospráv v navrhování a implementaci strategických evropských cílů.

Dopis primátorů metropolí V4:

dopis1

dopis2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…