Primátor Hřib: Přijďte na Prague Pride, vezměte s sebou děti. U nás to jde, ne jako v Maďarsku

02.08.2021 19:44

Komentář na facebookovém profilu k Prague Pride, právům LGBT v Maďarsku a Polsku a k rostoucí toleranci v České republice.

Primátor Hřib: Přijďte na Prague Pride, vezměte s sebou děti. U nás to jde, ne jako v Maďarsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Všichni lidé dobré vůle jsou v Praze vítaní bez ohledu na sexuální orientaci, barvu kůže nebo vyznání. Mít rovná práva a být beze strachu tím, kým se člověk cítí, je totiž něco, co by mělo být naprosto samozřejmé.

Bohužel to leckde samozřejmé není, dokonce ani v blízkých zemích Střední Evropy. Třeba v Maďarsku nedávno schválili zákon, který zakazuje šířit materiály zobrazující homosexualitu nebo změnu pohlaví osobám mladším 18 let. Některá polská města pak zavedla takzvané LGBT free zóny a polský prezident Andrzej Duda označil podporu LGBT práv za destruktivnější "ideologii" než komunismus.

Jsem moc rád, že u nás v Česku naopak podpora LGBT práv setrvale roste. Třeba tři čtvrtě Čechů souhlasí s tím, že když se lidé milují, není třeba řešit jejich sexuální orientaci. Proto bych si moc přál, aby se konečně povedlo prosadit možnost uzavřít manželství i v rámci stejnopohlavních párů. Tato snaha má mou plnou podporu a moc tomu fandím.

Zároveň vás chci pozvat na letošní Prague Pride, jehož jsme jako město hrdým partnerem. V rámci festivalu si můžete užít přes sto zajímavých akcí, debat, workshopů, přednášek, besed, výstav nebo promítání filmů. Myslím, že to bude určitě stát za to. Program celého festivalu naleznete tady: https://festival.praguepride.com/cs/program

Každý se tak může přesvědčit, že Prague Pride není jen o duhovém pochodu, který se letos ani neuskuteční kvůli protiepidemickým opatřením, ale že má důležitý osvětový význam. Náš finanční grant pro festival zároveň prošel odborným hodnocením stejně jako všechny ostatní žádosti. Neudělit ho jen kvůli tomu, že jde o akci pořádanou osobami s jinou sexuální orientací, by proto bylo dost diskriminační. Mimochodem předloni na Pride bylo 45 tisíc účastníků, takže z pohledu poměru cena výkon jde o nejúspěšnější grant na cestovní ruch. To je pro Prahu a Pražany v době zotavování po koronaviru obzvlášť prospěšné.

Takže make love, not war.

Přeji radostné vykročení do nového týdne! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.