Primátor Hřib: Situace v Praze i České republice se přes veškerou snahu stále nelepší

28.02.2021 17:27

Komentář na facebookovém profilu k výzvě pražským zaměstnavatelům.

Primátor Hřib: Situace v Praze i České republice se přes veškerou snahu stále nelepší
Foto: Screen Facebook
Popisek: Primátor Zdeněk Hřib na sáňkách

Obrátil jsem se na významné zaměstnavatele v našem městě s následující výzvou. Budu rád, když nám ji pomůžete rozšířit i ke všem ostatním.

Obracím se na Vás v době, kdy v Praze čelíte kvůli pandemii covid-19 mnoha výzvám. V první řádě bych rád poděkoval za Vaši dosavadní práci a snahu zajistit bezpečnost Vašich zaměstnanců.

Oceňuji, že mnozí z řad zaměstnavatelů zajišťují bezpečné pracovní prostředí pro své zaměstnance ještě nad rámec toho, co ukládají platná vládní opatření. Tyto organizace jdou příkladem a ukazují, že se umějí promptně přizpůsobit nové situaci a zdraví zaměstnanců je pro ně prioritou. Zároveň tím udržují činnost a akceschopnost celé společnosti. 

Situace v Praze i České republice se přes veškerou snahu nás všech bohužel stále nelepší. Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR ukazují, že mezi nejčastější ohniska nákazy patří pracoviště a domácnosti. Chování vlastních zaměstnanců ve volném čase ovlivnit nemůžete, můžete ale vytvořit takové pracovní prostředí, které riziko nákazy sníží na minimum.

Umožněte prosím svým zaměstnancům, u nichž je to slučitelné s povahou jejich povolání, práci z domova. Průzkum agentury STEM v listopadu ukázal, že 51 % pracujících Pražanů využívá home office. Je to dobré číslo, ale mohli bychom jít ještě dál. Například ve Švédsku ještě před pandemií pracovalo z domova pravidelně až 60 % zaměstnanců. Vím, že tato forma zcela nenahradí osobní kontakt, ale přesto umožňuje efektivní odvedení práce a zároveň výrazně zmenšuje riziko šíření koronaviru na pracovišti.

Pokud zaměstnanci nemohou vykonávat práci z domova, pomozte jim se zajištěním vhodných ochranných pomůcek, ideálně nanoroušek či respirátorů typu FFP2. Zkuste omezit setkávání zaměstnanců mezi sebou například zavedením směnného provozu. Standardem by mělo být také dodržování rozestupů, pravidelné mytí či dezinfekce rukou a odchod zaměstnance do karantény či izolace, kdykoliv je to potřeba.

Dobrou zprávou je, že by stát měl nově zaměstnavatelům přispívat na testování, za test jim dá až 60 korun. Nárok na příspěvek bude na čtyři testy na zaměstnance měsíčně. To by mohlo firmě značně pomoci odhalit případnou nákazu ještě v zárodku.

Co se týká očkování, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného by ve větších organizacích mohla vzniknout jejich vlastní očkovací centra. Nutným předpokladem pro tento plán je dostatek vakcín a prioritní proočkování rizikových skupin obyvatel. Do té doby bych Vás chtěl poprosit o podporu informovanosti zaměstnanců o očkování.

Pokud chcete pomoci zvládnout nastalou situaci nejen svým zaměstnancům, ale i dalším lidem v okolí, možností je mnoho. Například vyřazené počítače nebo notebooky z Vaší organizace lze darovat dětem z rodin, které jsou ve finanční tísni, ale zároveň potřebují techniku pro zajištění distanční výuky.

I pro Magistrát hlavního města Prahy je nastalá situace obtížná. Podobně jako jiné instituce se proto snažíme nejrůznějšími způsoby ochránit naše zaměstnance. Značná část z nich pracuje z domova a nabízíme i možnost antigenního testování. Dále například distribuujeme ochranné prostředky a věnujeme zvýšenou pozornost úklidu a dezinfekci prostor.

Na závěr bych Vám opět rád poděkoval za Vaši trpělivost a disciplínu. Čím důsledněji budeme využívat aktuální možnosti ochrany proti nákaze, tím dříve se budeme moci vrátit k normálnímu životu, na který jsme byli zvyklí před pandemií. Na to se, myslím, těšíme úplně všichni napříč jednotlivými oblastmi působení.

Nabízím Vám nejen v této situaci svou pomoc, například v podobě zprostředkování kontaktu na další relevantní instituce. V případě potřeby se na mne proto neváhejte obrátit. 

S pozdravem a přáním pevného zdraví Vám i Vašim zaměstnancům

MUDr. Zdeněk Hřib
primátor hlavního města Prahy

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.