Primátor Hřib: V Očkovacím autobusu dostalo vakcínu už téměř 1200 lidí, jeho provoz o víkendu skončí

24.09.2021 15:09 | Tisková zpráva

Přesně 29 zastávek po celé Praze měl v srpnu a v září na programu Očkovací autobus hlavního města. V sobotu 25. září v rámci Autobusového dne PID v Letňanech bude mít široká veřejnost poslední možnost jeho služeb využít.

Primátor Hřib: V Očkovacím autobusu dostalo vakcínu už téměř 1200 lidí, jeho provoz o víkendu skončí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Součástí týmu zdravotníků, kteří budou zájemce očkovat, bude i primátor Prahy MUDr. Zdeněk Hřib. Až doposud se v autobusu nechalo naočkovat téměř 1200 lidí.

Po téměř dvou měsících provozu končí o víkendu úspěšný projekt Očkovacího autobusu hlavního města. Jeho posledním stanovištěm bude prostranství u stanice metra Letňany, kde se bude v sobotu celý den konat Autobusový den Pražské integrované dopravy.

„Od prvního výjezdu očkovacího autobusu na plánovanou trasu hovořila jeho posádka o tématu očkování se stovkami obyvatel pražských městských částí. Své poslání autobus splnil. Díky němu se dařilo potírat dezinformace, které se kolem očkování šíří. Příjemným benefitem je i 1200 osob, které se přímo v autobuse nechaly naočkovat,” říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Očkovací autobus dohromady projede celkem třicítku míst po celé metropoli, kde až doposud zdravotníci aplikovali vakcínu téměř 1200 zájemcům. Smyslem projektu ale nebylo jen samotné očkování, ale cíl byl především propagační a vzdělávací. Další stovky lidí se tak přišly do autobusu poradit s lékařem nebo zjistit více informací o očkování a o onemocnění covid-19. Jednou z?hlavních výhod Očkovacího autobusu je pak skutečnost, že není potřeba se předem jakkoliv registrovat přes Centrální rezervační systém a stačí se pouze dostavit na místo.

„Na území hlavního města je stále řada lidí, kteří se k očkování nedostali nebo nemohli dostat. Projekt očkovacího autobusu nás utvrdil v tom, že musíme jít co nejvíce za lidmi a možnost očkování jim co nejvíce přiblížit,“ uvádí radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

Jednotlivé zastávky se vždy nacházely na oblíbených místech Pražanů a také tam, kde se aktuálně konaly kulturní akce. Autobus tak zastavil na příklad v Zoo Praha v Tróji, na náplavkách u Rašínova i Hořejšího nábřeží, dále třeba na Olympijském festivalu ve Stromovce nebo na Výstavišti Praha.

„Rád bych požádal všechny Pražany, aby byli i nadále obezřetní. Za covidem-19 jsme rozhodně ještě tečku neudělali. Jedinou cestou, jak situaci udržet pod kontrolou v podzimních měsících, je osobní odpovědnost a prevence: testování, dobrovolné očkování a dodržování hygienických opatření bez ohledu na to, jaké se zrovna konají volby,” dodává Zdeněk Hřib.

Celou akci zastřešuje příspěvková organizace Metropolitní zdravotnický servis a v Očkovacím autobusu pracuje zdravotnický tým ze společnosti MEDICON, a.s. Autobus bezplatně zapůjčil Dopravní podnik hl. m. Prahy a Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy zase poskytla automatizovaný externí defibrilátor (AED). Na provozu Očkovacího autobusu se v neposlední řadě podílel Český červený kříž, Městská poliklinika Praha pomáhala s očkováním samoplátců.

Kdo se ještě nestihl naočkovat proti koronaviru a má zájem, nabízí se mu stále řada možností po celé Praze, kde mu vakcína bude aplikována. K dispozici je nové menší očkovací místo v Kongresovém centru Praha nebo například očkovací centra ve větších nemocnicích, případně nadále očkují někteří praktičtí lékaři. Kompletní přehled i další aktuální informace jsou na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…