Primátor Hudeček: Díky dohodě o tramvajích dokážeme udržet ceny jízdného v Praze

26.03.2014 12:05

Zvýší nebo nezvýší se ceny jízdného v hlavním městě? Otázka, která se týká skoro všech Pražanů i mnoha dalších lidí ze středních Čech a dalších míst, dojíždějících do Prahy za prací.

Primátor Hudeček: Díky dohodě o tramvajích dokážeme udržet ceny jízdného v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Úvahy o zdražování se vynořují pravidelně a jsou součástí jednoduché kalkulace, kde na jedné jsou náklady a na druhé výnosy dopravního podniku. Kvůli neodpovědné politice ODS a „její“ zakázce na odběr 250 tramvají to dlouho vypadalo, že se Praha diskusím o zvýšení jízdného v dohledných měsících nevyhne. Dopravní podnik totiž tížily splátky za tyto vozy přesahující dvě miliardy korun ročně.

Naši vyjednavači ale v minulých dnech dokázali se dodavatelem dohodnout prodloužení splátek o čtyři roky s tím, že každoročně se bude platit pouze polovina původní částky, tedy o jednu miliardu korun méně. Výsledkem je tedy zakázka, která je výhodná pro město a jeho občany. Podařilo se snížit náklady, tlak na zvýšení cen odpadl a jízdně se tak zdražovat nebude.

Změnit smlouvu s dodavatelem přitom nebylo nic jednoduchého a sluší se za to poděkovat všem, kteří se na jednáních s dodavatelem podíleli. Pozitivního výsledku jsme dosáhli i díky tomu, že jsme změnili léta zavedenou praxi. Pro vyjednávání byla najata externí firma, které jsme ale neplatili žádný paušál, její odměna závisí na dosaženém výsledku. Motivací pro vyjednavače tedy nebyla každoměsíční provize, ale úspora dosažená pro město.

Na vyjednávání k úpravě smlouvy na nákup tramvají jsme tak otestovali nový systém. Úspěch se dostavil poté, co šest let nešlo s bémovským kontraktem pohnout. A to nejsme zdaleka na konci, další jednávání o „vylepšení“ smlouvy na tramvaje jsou ještě před námi. Budu proto prosazovat, aby Praha tímto způsobem postupovala i v dalších případech a dosáhli jsme dalších významných úspor pro město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.