Primátor Jiránek: Kladensko již druhý rok nakupuje vodu ze zdroje Želivka

07.09.2019 15:05

Důležité otázky spojené se životním prostředím, například vývojem nakládání s odpady, dopravními opatřeními nebo s hospodařením s pitnou vodou, chtějí Kladno a okolní obce řešit společně. Dohodli se na tom zástupci starostů obcí v ORP na prvním setkání na toto téma, které se uskutečnilo tento týden.

Primátor Jiránek: Kladensko již druhý rok nakupuje vodu ze zdroje Želivka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Dan Jiránek

Obce a města hledají efektivní řešení odpadového hospodářství v souvislosti s chystanými změnami legislativy v této oblasti. Dobrovolné svazky obcí (DSO) Mikroregion Údolí Lidického Potoka a Budečsko i další obce projevily zájem pracovat na vývoji odpadového hospodářství společně s městem Kladnem v širším celku ORP. První setkání kladenského primátora Dana Jiránka se některými starosty z Kladenska se uskutečnilo dne 4. září.

„Kromě problematiky odpadového hospodářství se musíme společně zabývat také budoucím zásobováním našeho území pitnou vodou v souvislosti s nedostatečnou infrastrukturou. Kladensko totiž již druhý rok potřebuje nakupovat vodu ze zdroje Želivka. Tato trasa nebyla téměř třicet let užívána a její současný stav tomu také odpovídá. Kromě toho, s ohledem na rozvoj na Kladenska, jsou stávající zdroje pitné vody, tedy vodní nádrž Klíčava a vrty v oblasti Mělnické Vrutice, již nedostatečné,“ uvedl primátor Jiránek.

Třetí diskutovanou oblastí byla doprava, konkrétně přípravy zásadních dopravních staveb v regionu, jako je obchvat Velkého Přítočna. „Společným postupem zapojených obcí by vznikl větší tlak na investory pro urychlení řešení těchto staveb. Hlavním cílem je zásadní ulehčení dopravního zatížení obcí a omezení tranzitní nákladní dopravy, která jimi nyní projíždí,“ vysvětlil Dan Jiránek.

Společný postup je podle něj obecně lepší s ohledem na vyjednávací pozici jak s vodárnami, tak i s ŘSD. „Priority jednotlivých obcí pak můžeme prosazovat účinněji. Město Kladno připraví návrh činností, které by mohly být základem pro založení Dobrovolného svazku obcí ORP Kladno, včetně způsobu financování. S návrhem pak starosty seznámíme na dalším setkání v druhé polovině října,“ konstatoval primátor města Kladna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…