Primátor Jiránek: Problematická místa se musejí přesně identifikovat

25.07.2019 22:13

Vrcholí příprava bezdoplatkových zón.

Primátor Jiránek: Problematická místa se musejí přesně identifikovat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek v Olomouci

Město Kladno by rádo ještě během podzimu znovu zavedlo „bezdoplatkové“ zóny. Opatření, které je účinným nástrojem regulace problematických ubytoven a brání obchodu s chudobou, se bude vztahovat na nejpostiženější kladenské lokality. Ty vzešly z podrobné analýzy mapy patologických jevů ve městě.

Kladno chystá nové řešení „bezdoplatkových“ zón. V praxi to znamená, že ti, co se do definovaných oblastí Kladna nově přistěhují, nedostanou doplatky na bydlení. S přípravou začalo vedení města poté, co Krajský úřad Středočeského kraje v březnu letošního roku zrušil pro procesní nedostatky a nesoulad se zákonem opatření obecné povahy (OOP) z pera bývalé politické koalice pod vedením Volby pro Kladno. Ta vyhlásila oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů na celém území města.

„OOP chápu jako jediný aktuálně možný nástroj, jak zabránit stěhování za dávkami, ale problematická místa se musí přesně identifikovat. Proto jsme provedli podrobnou analýzu sociálně nežádoucích jevů v Kladně, ze které vzešla v prvé řadě oblast definovaná základními sídelními jednotkami Kladno-střed, Habešovna, Petra Bezruče a Nové Kladno“ informuje primátor Statutárního města Kladno Dan Jiránek s tím, že na analýze a identifikaci postižených lokalit se podíleli kromě městské a státní policie i příslušné odbory magistrátu. „Pro „bezdoplatkové“ zóny vybíráme lokality s největšími problémy se sociálně patologickými jevy, kriminalitou, přestupky v oblasti narušování veřejného pořádku, narušování občanského soužití a dalšími.

Zohledňujeme také oblasti, kde se nejvíce potulují děti a mladiství různého věku, kteří často ubíjejí nudu způsobem hraničícím s porušováním právních předpisů. Potýkáme se v těchto lokalitách se všudypřítomnými alkoholovými a drogovými excesy a závislostmi. Od zavedení opatření si také slibujeme, že dopady těchto patologických jevů, které neúměrně zatěžují obyvatele, ale také zdravotnický a bezpečnostní systém, dostaneme pod kontrolu a na únosnou mez.“

Návrh OOP magistrát zveřejnil pro první definovanou oblast na své úřední desce a vyzval k písemným námitkám a připomínkám vlastníky nemovitostí v oblasti a kohokoliv, jehož práv, povinností a zájmů by se OOP dotklo.

Primátor města Dan Jiránek dále upřesnil, že „analýza kriminologických dat, závadového chování a sociální deviace průběžně probíhá, a město je tedy připraveno k okamžité reakci na vývoj situace v jednotlivých částech Kladna. V důsledku to tedy znamená, že pokud se závadové chování kdekoliv na území města negativně vyostří, je město připraveno k razantní regulaci. Vedení Města Kladna bude i nadále v průběhu srpna a září jednat o dalších lokalitách vhodných pro zahrnutí do „bezdoplatkových“ zón. Kladno také bude vyvíjet tlak na dotčené orgány a obce, aby nestagnoval projekt stavby spojnice dálnic D6 a D7, který by mohl, jak město doufá, dopravně ulehčit mimo jiné i lokalitě na Růžovém poli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině