Primátor Macura: Memorandum pomůže lépe dohlédnout na laguny

07.02.2019 15:05

Město Ostrava po celou dobu konzistentně a principiálně usilovalo o dodržení původního termínu pro vymístění tzv. nadbilančních kalů z lokality po bývalé rafinérii Ostramo.

Primátor Macura: Memorandum pomůže lépe dohlédnout na laguny
Foto: Petr Kupka
Popisek: Primátor Ostravy Tomáš Macura

V situaci, kdy již bylo zřejmé, že tento cíl nebude splněn, iniciovalo přípravu memoranda se záměrem posílit postavení Ostravy v dalším procesu realizace této ekologické zakázky.

Město iniciovalo přípravu memoranda se státním podnikem DIAMO a společností AVE CZ odpadové hospodářství, jeho uzavření memoranda schválili v úterý 29. ledna ostravští radní. K podpisu všemi stranami došlo 31. ledna.

Ke změně původního smluvního termínu vymístění kalů z Ostravy z prosince 2018 na prosinec 2020 postupně vydaly souhlas všechny kompetentní orgány, mezi které ale nepatří město Ostrava. Krajský úřad Moravskoslezského kraje již v létě 2018 vydáním změny integrovaného povolení umožnil zhotoviteli zřízení mezideponie kalů přímo v areálu Lagun Ostramo. O tomto rozhodnutí bylo město pouze informováno, bez možnosti jej jakkoliv ovlivnit. Svůj souhlas se změnou původního prováděcího projektu poté připojily i ministerstva financí a životního prostředí. Na základě těchto stanovisek byla mezi zadavatelem zakázky, státním podnikem Diamo, a jejím zhotovitelem, společností AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. uzavřena nová realizační smlouva, která umožní skladování kalů a hlinek přímo v areálu po bývalé chemičce po dobu následujících dvou let. Nejpozději do té doby mají být všechny kaly i hlinky definitivně odvezeny z Ostravy.

„Ve chvíli, kdy již bylo evidentní, že náš dlouhodobý nesouhlas s jakýmkoliv prodlužováním termínů se míjí účinkem, zahájili jsme intenzivní jednání se zadavatelem i zhotovitelem zakázky, abychom v nové situaci co nejlépe zabezpečili zájmy Ostravanů. Podařilo se nám vyjednat nejen zkrácení termínu v úpravě tzv. hlinek a zvýšený dohled města nad dalšími pracemi, ale také kompenzaci, která bude využita na ekologické projekty v našem městě," řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Obsahem memoranda je především závazek plynulého pokračování sanačních prací v lokalitě Laguny Ostramo, průběžného odvozu odpadu a bezpodmínečného dodržení nejzazšího termínu pro odvoz veškerých kalů, hlinek i tzv. nadsítného z území Ostravy nejpozději do 22. prosince 2020. Dalším závazkem je zkrácení termínu pro úpravu tzv. hlinek minimálně o 1 měsíc.

Podle memoranda bude vytvořen závazný časový harmonogram pro vymístění kalů i hlinek z lokality a ustaven monitorovací orgán dohlížející na jeho plnění. Memorandum dále obsahuje závazek kompenzačních opatření ve výši 15 milionů korun na environmentální akce města. Na projekty ke zlepšení životního prostředí v Ostravě, které budou realizovány v letech 2019 a 2020, přispěje DIAMO částkou 13 milionů a AVE 2 miliony korun. Tyto kompenzace mohou mít charakter finančního nebo i věcného plnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.