Primátor Měřínský: Jak by se mohl jednoduše a výstižně jmenovat přerovský participativní rozpočet?

06.02.2022 7:37

Poprvé ve své historii bude mít Přerov participativní rozpočet. Plánují ho radní, schválit jejich záměr musejí v únoru ještě zastupitelé.

Primátor Měřínský: Jak by se mohl jednoduše a výstižně jmenovat přerovský participativní rozpočet?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Díky této možnosti budou mít sami občané šanci rozhodnout, kam bude investována část peněz z rozpočtu – konkrétně milion a půl korun. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
„Chceme Přerovany vtáhnout do celé přípravy už od prvopočátku, a proto je vyzýváme, aby pro náš participativní rozpočet vymysleli vhodný název, který pak bude celou kampaň i v průběhu dalších let provázet. Těším se na jejich myšlenky a nápady,“ řekl primátor Petr Měřínský.

Od 3. do 15. února bude na webových stránkách města spuštěna anketa, v rámci níž mohou lidé přidávat své návrhy. Radní pak jejich nápady na název posoudí a vyberou ten nejtrefnější či nejvýstižnější. Pokud zastupitelé budou 28. února s participativním rozpočtem souhlasit, rozjede se kampaň, která povede k výzvě občanům. „Dáme tak lidem možnost spolurozhodovat o tom, jaké projekty budeme realizovat v Přerově. Každý dostane možnost podávat nápady a podílet se tak na tvorbě celkového vzhledu města – mohou navrhnout, co by si přáli změnit či zlepšit,“ doplnil primátor Měřínský. Prozatím se počítá s tím, že maximální náklady na realizaci jednoho návrhu by byly zastropovány částkou 500 tisíc korun – čili mohou zvítězit tři větší projekty, anebo více malých. „Pokud vše vyjde podle našich plánů, návrhy budeme přijímat od 7. března do 30. dubna. Na nových webových stránkách participativního rozpočtu bude k dispozici formulář k předkládání návrhů. A určen má být rovněž koordinátor z řad úředníků, který bude lidem odpovídat na jejich dotazy. Jde nám o to, aby občané nepřicházeli s nápady nereálnými – třeba se stavbami na cizích pozemcích a podobně,“ vysvětlila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Návrhy, které projdou sítem reálnosti, se nakonec dostanou do hlasovacího systému a od 20. června do 31. července by mohli pro svého favorita Přerované hlasovat. A v srpnu by už mohlo být jasno o vítězných projektech.

„Jakmile náš záměr projde zastupitelstvem, budeme o celém postupu občany informovat podrobněji. V této fázi je prozatím vyzýváme k návrhům na název pro participativní rozpočet. Mně by se třeba líbilo pojmenování Inspiruj Přerov – a jsem moc zvědavá, s čím přijdou další navrhovatelé, kterak budou vynalézaví a kreativní,“ podotkla na závěr náměstkyně Mazochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy