Primátor Navrátil: Revitalitace Bredy vzejde ze soutěžního dialogu

04.11.2023 12:46 | Tisková zpráva

Město Opava vyhlásilo ve spolupráci s kanceláří MOBA veřejný soutěžní dialog na kvalitní řešení architektonické úpravy a využití bývalého obchodního domu Breda v Opavě.

Primátor Navrátil: Revitalitace Bredy vzejde ze soutěžního dialogu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Cílem je najít odpověď na otázku, jak se ve 21. století postavit k provozu a architektonickému řešení historického, památkově chráněného objektu tvůrce Leopolda Bauera a zároveň budově dodat novou náplň, která bude přínosem pro společenský a kulturní život obyvatel města. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38491 lidí

Návrhy do soutěžního dialogu mohou odevzdat právnické i fyzické osoby s oprávněním k podnikání pro projektovou činnost ve výstavbě. Odevzdání žádostí o účast je stanovené do 27. 11. 2023. Poté proběhnou dva workshopy s prohlídkou budovy.

Porota se skládá ze závislé části, kterou zastupuje primátor města Opavy Tomáš Navrátil, radní Michal Štěpánek, náměstek Vladimír Schreier a hlavní architekt Petr Stanjura. S hlasem poradním pak výtvarník Kurt Gebauer a Jana Foltysová za kulturu města. Nezávislou část pak zastupuje rakouská architektka Gabu Heindl, která byla zvolena předsedkyní poroty. Dále v nezávislé části zasedá vlámský architekt Jan de Vylder, architektka Jana Zdráhalová, opavský rodák, historik umění a rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jindřich Vybíral a architekt Boris Redčenkov. Náhradníky s hlasem poradním jsou architekt a propagátor architektury Adam Gebrian a historik architektury Martin Strakoš.

„Velmi se těším, jaké zajímavé nápady a návrhy dialog přinese a jakou budoucnost bývalému obchodnímu domu Breda nakonec komise vybere. Věřím, že prestižní jména členů komise budou zárukou, že město Opava získá to nejvhodnější možné řešení, které této historické paměti města vdechne nový život, z nějž se budou těšit nejen pamětníci, ale i všichni obyvatelé města Opavy, protože Breda je jejich srdeční záležitostí," uvedl primátor statutárního města Opavy Tomáš Navrátil.

Primárním cílem soutěžního dialogu je budovu oživit a zajistit její dlouhodobý a kvalitní provoz do budoucna pro různé formy využití, které se navzájem budou doplňovat a rozvíjet. Breda by neměla město ekonomicky zatížit, naopak by měla být ekonomicky soběstačnou jednotkou.

Iniciativou k záchraně budovy se stala skupina nadšenců z řad veřejnosti, která založila Spolek pro záchranu obchodního domu Breda. Jejími členy jsou Linda Bittová, Kurt Gebauer a Marek Zygula. Na podzim roku 2021 výrazně pomohli svým vystoupením na Zastupitelstvu statutárního města Opavy, které následně schválilo koupi tohoto obchodního domu. V současné době probíhá oprava fasády a výměna oken, tato část rekonstrukce bude ukončena v červenci příštího roku. 

Zadání soutěžního dialogu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…