Primátor Navrátil: Slezanka za rok půjde k zemi, nahradí ji bytové domy a sál

16.09.2021 5:35

Budova bývalé Slezanky, která hyzdí historické centrum Opavy, se bude v příštím roce demolovat.

Primátor Navrátil: Slezanka za rok půjde k zemi, nahradí ji bytové domy a sál
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Poté zde začne stavba několika bytových domů a chybějícího multifunkčního sálu s venkovním amfiteátrem. Na projektu pracuje prestižní architektonické studio Chybik a Krištof.

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

„Zvažovali jsme několik variant včetně rekonstrukce. Jen zajištění statiky stávající Slezanky by vyšlo na zhruba 20 milionů korun. Její přestavba je proto neekonomická. Rozhodli jsme se v příštím roce městskou část Slezanky zbourat a po nezbytném archeologickém průzkumu zde vystavět několik bytových domů, které budou inspirovány předválečnou bytovou výstavbou na Horním náměstí. V prostoru dnešního divadelního klubu vyroste malé náměstíčko se vstupem do nového multifunkčního sálu, který Opavě citelně chybí, potřebného zázemí a venkovního amfiteátru na menší akce pod širým nebem,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil. Bytové domy budou stavět soukromníci, sál pak město. Dále je v plánu stavba dvoupodlažního podzemního parkování pod novou výstavbou. „Budou zde parkovací místa jak pro obyvatele bytových domů, tak pro návštěvníky multifunkčního sálu, sousedícího Slezského divadla a pro další akce v centru města,“ vysvětlil primátor.

Vedení města své plány představilo i opozici, a to na nedávném setkání, kde se prezentovaly strategické projekty města. „Jsem přesvědčený o tom, že se nám konečně podaří vyřešit jeden obrovský letitý problém, Slezanku nahradí zajímavé budovy a multifunkční sál ještě více oživí centrum města. V neposlední řadě se vyřeší parkování přímo v historickém centru města,“ dodal primátor s tím, že v plánovaném sále by se mohly konat i například koncerty, plesy, společenská setkání, přednášky či další akce. Podle dopravních propočtů by stavba sálu za městem vytvořila větší dopravní zátěž než stavba sálu v centru, které je dobře dostupné i díky blízkým zastávkám MHD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.