Primátor Staněk: Rozárium přivítá návštěvníky v novém

03.04.2016 7:34

Rozárium je moderním veřejným prostorem, ve struktuře města navíc nově plní důležitou funkční a kompoziční roli. Město Olomouc ukončilo obnovu rozária v Bezručových sadech, s novou tváří zahajuje 1. dubna návštěvnickou sezonu společně s městskými parky.

Primátor Staněk: Rozárium přivítá návštěvníky v novém
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

„Podařilo se nám rehabilitovat architektonicky velmi významný prostor, který je novým bodem v mapě veřejných prostranství města. Právě to bylo hlavním smyslem obnovy rozária, která se uskutečňuje v návaznosti na řešení celého území unikátních městských parků,“ uvedl při zahájení provozu areálu primátor města Olomouce Antonín Staněk. „Kromě toho, že má rozárium ambici stát se znovu chloubou olomouckých zahrad, ožije a především umožní nové propojení z ulice 17. listopadu do centra města,“ vyzdvihl novou funkci areálu primátor.

U zcela nového vstupu z ulice 17. listopadu vyrostlo informační centrum, s areálem jej propojí zahradní pergola, kterou zanedlouho obepnou nepostradatelné růže. Podobu rozáriu vtiskla projekční práce renomovaného zahradního architekta Zdeňka Sendlera. Díky mnoha zajímavým prvkům bude rozárium nově i výjimečným prostorem pro trávení volného času. „Zcela nová rekreační funkce areálu hraje důležitou roli a výborně koresponduje s naší snahou o oživení městských parků. Rozárium navíc navazuje na univerzitní areál Pevnost poznání a Korunní pevnůstku, což mu dodává na ještě větší atraktivitě,“ doplnil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Při vstupu do areálu přivítají návštěvníky dřevěné terasy určené pro sezení i ležení, stylové stříšky, jež poskytnou stín v parných dnech a zanedlouho i pohodlné travnaté plochy pro piknik. Obnovené záhony s unikátní sbírkou růží nově doplňují informační panely, které budou sloužit i jako netradiční noční osvětlení, což prostoru dodá jedinečnou atmosféru. Nezbytnou součástí jsou vodní prvky a budoucí plocha pro oblíbenou hru petanque. „Kompletně nové jsou rozvody vody, elektřiny i kanalizace. V prostoru jsme instalovali podzemní nádrže na zadržování dešťové vody. V rámci první etapy prošly obnovou také betonové plochy a cesty, nově jsou vysázeny stromy. Celkově jsme do areálu investovali téměř 33 milionů korun,“ sdělil investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Veřejnosti je rozárium přístupné už nyní

Unikátní prostor olomouckého rozária je se svou rozlohou 3,5 hektaru druhým největším svého druhu v České republice. Květinová sbírka růžové zahrady čítá na cca 400 záhonových sadových a popínavých odrůd růží. „V tomto ročním období se ještě tento prostor logicky nemůže předvést v celé své nádheře, už letos v létě by tomu ale mělo být jinak,“ slibuje Jiří Uhlíř, ředitel společnosti Výstaviště Flora Olomouc, která rozárium spravuje. „Také proto chystáme na pátek 24. června velkou zahradní slavnost Rozárium v novém, která by pomocí zábavného, kulturního a vzdělávacího doprovodného programu měla tuto význačnou část našeho areálu přiblížit všem zájemcům,“ doplnil Uhlíř.

Veřejnosti je ale zrekonstruované rozárium přístupné už nyní. „Zatímco doposud byl vstup do něj i navazující botanické zahrady symbolicky zpoplatněn, nově je pro všechny zcela zdarma. Jak je však u podobných prostor všude ve světě obvyklé, ve večerních hodinách se bude areál zamykat, aby se zabránilo nežádoucím projevům nočního vandalismu,“ podotkl ředitel olomouckého výstaviště.

S realizací projektu atraktivního městského parku pomohly městu evropské dotace. „Téměř 24 milionů se podaří uhradit prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Morava,“ upřesnil primátor Staněk. Plánovaná obnova rozária je rozdělena do tří etap. V budoucích dvou fázích by v areálu mělo vzniknout také zázemí rozária a návštěvnické centrum.

Rozárium, součást botanické zahrady Výstaviště Flora Olomouc, vzniklo v letech 1970 - 1972 z iniciativy Rosa Klubu Českého zahrádkářského svazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace