Primátor Svoboda: Jednám se zástupci České pošty i vlády o budově hlavní pošty v Jindřišské

24.06.2023 18:05 | Tisková zpráva

Pražské zastupitelstvo zmocnilo Radu hl. m. Prahy k účasti na případných dražbách pořádaných Českou poštou. Česká pošta v dohledné době bude chtít prodat některé své nemovitosti v Praze, například současnou centrálu v Jindřišské ulici nebo budovu v Moravské ulici.

Primátor Svoboda: Jednám se zástupci České pošty i vlády o budově hlavní pošty v Jindřišské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Praha opakovaně vyjádřila zájem jednat o přímém odkupu těchto nemovitostí a dle posledních dohod pošta dražby pořádat nebude. Rozhodnutí pražských zastupitelů je tak jen pojistkou pro případ, že by pošta svůj přístup přehodnotila.

V minulém volebním období Praha získala do svého majetku od České pošty budovy v Durychově ulici a na Sofijském náměstí. Praha má zájem v této spolupráci pokračovat a získávat od pošty další nemovitosti cestou přímého prodeje za cenu obvyklou dle znaleckého posudku.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

„V těchto dnech vedu ohledně budovy hlavní pošty v Jindřišské intenzivní jednání se zástupci České pošty i vlády. Věřím, že přímý odkup této nemovitosti je stále ve hře. Bylo by to v zájmu Prahy i jejích obyvatel,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

„Na jednání se zástupci Ministerstva vnitra nám bylo potvrzeno, že pošta půjde cestou přímého prodeje s ověřením tržní ceny. Česká pošta tak schválí záměr budovy prodat Praze za posudkovou cenu, nicméně umožní třetím stranám podat vyšší nabídku. V takovém případě by Praha měla možnost nejvyšší nabídku dorovnat,“ doplňuje Adam Zábranský, pražský radní pro oblast majetku, legislativy a transparentnosti.

„V hlavním městě chybí nájemní byty, takže nedopustím, aby se objekty České pošty v Praze, které by byly vhodné k bydlení, proměnily v další kanceláře. Jednou z mých priorit jsou byty pro mladé lidi, kteří si koupi nemovitosti nebo pronájem bytu nemohou za současné tržní situace dovolit, proto i usilujeme o dům v Moravské ulici, který by byl svými dispozicemi vhodný pro startovací byty. Chci, aby město žilo a mladí lidé měli kde bydlet,“ připojuje Alexandra Udženija, náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví.

„Jsme přesvědčeni, že cesta přímého prodeje nemovitostí České pošty Praze je ve veřejném zájmu. Aktuálně chceme jednat o budovách v Jindřišské ulici, Moravské ulici a ulici Na Strži. Přesto jsme na zasedání zastupitelstva schválili pojistku pro případ, že pošta by některé nemovitosti prodávala formou dražby. V takovém případě by se Praha dražby mohla zúčastnit po předchozím schválení v radě, a to i třeba v letních měsících, kdy zastupitelstvo nezasedá,“ uzavírá pražský radní Adam Zábranský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…