Primátor Svoboda: Praha přispěje pěti miliony do sbírky Univerzity Karlovy

23.12.2023 12:06 | Tisková zpráva

Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda svolal mimořádné jednání městské rady, na kterém radní schválili záměr poskytnutí daru ve výši pěti milionů korun do sbírky Nadačního fondu Univerzity Karlovy na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů. Dalších pět milionů korun míří do rozpočtu odboru bezpečnosti na porytí nákladů, spojených s mimořádnou událostí.

Primátor Svoboda: Praha přispěje pěti miliony do sbírky Univerzity Karlovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Primátor také společně se zástupci úřadu informoval členy rady o aktuální situaci ohledně čtvrteční tragické události na filozofické fakultě. Hlavní město nyní drží pietu za oběti této události. Například budovy magistrátu se halí do černých vlajek a Petřínská rozhledna svítí v symbolické trikoloře.

„Svolal jsem mimořádné jednání Rady hlavního města Prahy (RHMP). Informoval jsem její členy o vývoji situace. RHMP projednala mimořádná bezpečnostní opatření v souvislosti s tragédií na akademické půdě Univerzity Karlovy. Ta budou trvat nejméně do konce tohoto roku. Zároveň jsme schválili záměr uvolnit z rezervy pražského rozpočtu částku deseti milionů korun. Ty rozdělíme mezi Nadační fond UK, tedy na sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů, zasažených střelbou na Filozofické fakultě UK, a do kapitoly odboru bezpečnosti hlavního města Prahy na pokrytí dalších výdajů, souvisejících s touto tragickou událostí. Cítím také potřebu poděkovat všem složkám IZS, každému, kdo se zapojil a pomáhal, a také Pražanům, kteří projevili maximální míru podpory a tolerance,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Radní schválili záměr na poskytnutí daru ve výši pěti milionů korun do sbírky Nadačního fondu Univerzity Karlovy a odsouhlasili také uvolnění dalších pěti milionů korun do kapitoly rozpočtu odboru bezpečnost pražského magistrátu. Pro pomoc obětem násilné trestné činnosti, spáchané na území hlavního města Prahy, které v důsledku trestného činu utrpěly těžkou újmu na zdraví, jejich rodinám a osobám pozůstalým po obětech takové trestné činnosti, a to k překlenutí jejich zhoršené sociální situace, způsobené trestným činem, slouží Nadační fond Bezpečná Praha, založený hl. m. Prahou.

V nejbližší době se sejde správní rada fondu a pozůstalým bude dána možnost žádat o nadační příspěvek. Pro poskytnutí příspěvku z tohoto fondu je nutné podat žádost. Podrobnosti k postupu podání žádosti budou zveřejněny správní radou nadačního fondu.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí

Členové městské rady byli primátorem Bohuslavem Svobodou seznámeni se situací a s kroky, které metropole učinila a činí. Mezi tyto kroky patří například zřízení krizové linky a dalších linek pomoci, spolupráce se složkami IZS a poskytování pomoci či zajištění ubytovacích kapacit.

Ředitel magistrátu Martin Kubelka seznámil členy rady s provozem magistrátních budov, které jsou mimo úřední dobu pro veřejnost uzavřeny. Na běžný chod a služby občanům však tato opatření nemají vliv. Od pátku vlaje na Nové radnici černá vlajka a v sobotu se černé vlajky objeví na všech budovách pražského magistrátu. Již od čtvrtečního večera až do neděle svítí a bude svítit Petřínská rozhledna v symbolických barvách trikolory.

Hlavní město v rámci piety zrušilo program svých vánočních trhů na Mariánském náměstí, stejně tak společnost Taiko zrušila plánovaný program na trzích na Staroměstském a Václavském náměstí a k podobným krokům přistupují i další organizátoři akcí.

Hlavní město také děkuje všem obyvatelům a návštěvníkům metropole, že svým přístupem pomohli zvládnout čtvrteční tragickou událost. Velké poděkování pak patří všem zapojeným složkám IZS za jejich okamžité a profesionální nasazení.

Praha žádá veřejnost, aby ctila etiku a šířila pouze informace z ověřených zdrojů.

Více informací o Nadačním fondu Univerzity Karlovy najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…