Primátor Svoboda: Zemědělci upravují příjezdové trasy, akce může ochromit celé město až do večerních hodin

15.02.2024 18:09 | Tisková zpráva

V budově Nové radnice pražského magistrátu se dnes uskutečnila další koordinační porada kvůli pondělním protestům zemědělců. Na poradě bylo přítomno vedle několika organizátorů široké spektrum účastníků včetně složek IZS, zástupců dopravního podniku, ROPID, Středočeského kraje a dalších.

Primátor Svoboda: Zemědělci upravují příjezdové trasy, akce může ochromit celé město až do večerních hodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Organizátoři avizovali, že zájem o účast na jejich protestu každým dnem velmi výrazně roste, a informovali o záměru dalšího shromáždění u Úřadu vlády ČR, kde by také měla parkovat technika. Policie ČR dnes zvláště zdůraznila, že všichni řidiči musí bezpodmínečné respektovat všechny zákony a pravidla silničního provozu. Zemědělci proto změní příjezdové trasy a vyhnou se dálnicím. Praha prosí obyvatele, aby v pondělí do metropole, pokud možno, automobily vůbec nejezdili a případně využili vlaky.

„Jako demokraté naprosto respektujeme právo na protest a svobodné vyjádření nespokojenosti. Vše ale musí mít svá pravidla a zdá se, že v případě plánované blokády 19. února 2023 nejsou ze strany organizátorů dostatečně uchopená. Doufám, že v tom ohledu dojde ke zlepšení komunikace a k nápravě. Znovu opakuji, že prioritou vedení hlavního města Prahy je především bezpečnost Pražanů, návštěvníků Prahy i samotných protestujících. Ještě jednou apeluji na všechny, aby se chovali slušně a ohleduplně. Ty, kteří nutně nemusí v pondělí jet do hlavního města autem, prosím, aby zvolili alternativní variantu. Věřím, že se událost obejde bez konfliktů a ve vzájemné úctě a toleranci,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Hlavní město zatím nezná příjezdové trasy zemědělské techniky do Prahy, protože původně avizované trasy neplatí. Policie dnes, a už i v minulých dnech, upozornila organizátory, že řidiči traktorů nesmí vjet na dálnici a policie jim v tom bude aktivně bránit, shromaždiště na dálnicích jsou proto zcela nepřijatelná. Policie dnes organizátory také znovu upozornila, že všichni účastníci musí respektovat veškeré zákony a pravidla silničního provozu, včetně lokálních zákazů vjezdů, limitů váhy a podobně.

Zablokování magistrály u ministerstva zemědělství, byť jen několika traktory, by mělo zcela jistě zásadní negativní dopad na dopravu. Organizátoři však avizují, že počet techniky se každým dnem rozrůstá a jedná se o vyšší stovky či tisíce kusů. Doprava tedy může být ochromena nejen v této lokalitě, širokém okolí a na příjezdech do Prahy, ale zastavit se může prakticky celé město.

„Pokud by se shromáždění uskutečnilo v plánovaném rozsahu, může mít vliv na fungování veřejné dopravy nejen v Praze, ale i mimo Prahu. Velmi negativně může omezit i fungování složek IZS, zejména pak hasičů a záchranářů. Například hasiči budou muset přesunout své jednotky mimo centrální stanici v Sokolské ulici, kterou blokace magistrály zcela vyřadí z provozu. Žádáme proto obyvatele, aby, pokud je to jen trochu možné, do Prahy vůbec nejezdili a využili například možnost práce z domova. Pro cestu do metropole pak bude nejvhodnější využít vlakovou dopravu,“ konstatoval I. náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45987 lidí

Traktory by měly do Prahy dorazit kolem 6:00 hodin ráno a jejich odjezd od ministerstva zemědělství organizátoři nově plánují až v 15:00 hodin. Rozsah akce však může město dopravně ochromit ještě i do nočních hodin, než se zablokovaná doprava a samotné traktory postupně rozpohybují a vyjedou ven z města.

Organizátoři dnes oznámili svůj záměr pořádat další shromáždění před Úřadem vlády od pondělka do úterního dopoledne. V rámci tohoto shromáždění by měla taktéž parkovat zemědělská technika. Další již avizované shromáždění by se mělo uskutečnit na Malostranském náměstí a mohlo by se konat každý skoro celý den od pondělí 19. 2. do čtvrtka 22. 2.

Konání veřejných shromáždění je ústavně zakotveno v základní Listině práv a svobod a jako takové stojí nad dalšími zákony. Úřady taková shromáždění ani nepovolují, ale postačuje pouze jejich včasné ohlášení. Hlavní město navíc musí respektovat i nedávně verdikty soudů, kdy například Městský soudu v Praze zrušil rozhodnutí pražského magistrátu ke změně trasy mimo původně oznámený úsek průvodu hnutí Poslední generace (z 12. 9. 2023). Soud tak v tomto případě uznal blokování dopravy jako legitimní protest, který musí město a jeho obyvatelé strpět.

Svolavatelem shromáždění je Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL