Primátor Vrána: Rekonstrukce budovy Blažkova domu je u konce

23.12.2022 4:33

Po novém roce přijdou na řadu interiéry a vybavení

Primátor Vrána: Rekonstrukce budovy Blažkova domu je u konce
Foto: Facebook Petra Vrány
Popisek: Petr Vrána

Blažkův dům, který stojí 141 let na rohu Masarykova náměstí, sloužil ve svých začátcích podnikatelům, kteří tu měli prodejnu oděvního zboží, cukrářství či obchod s rakvemi. Naposledy tu sídlila Vojenská správa, pak dům osiřel – a dnes jsou historické prostory opět připraveny k tomu, aby se do nich vrátil čilý podnikatelský duch. Dům, nesoucí název po někdejším voskaři Josefu Blažkovi, se proměnil na moderní Inovační HUB, který si dnes prohlédli první návštěvníci. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Dneškem skončila další etapa projektu, na jehož konci získají podnikatelé a studenti nový, moderně vybavený prostor, v němž budou moci realizovat své podnikatelské aktivity, vzdělávat se, získávat nové zkušenosti a partnery, připravovat společné projekty a spolupracovat. Zástupci města, kraje, významných zaměstnavatelů a středních škol měli možnost prohlédnout si, jak vypadají vnitřní prostory a díky připravené vizualizaci mohli vidět, jak by od července příštího roku měly vypadat kanceláře, zasedací místnosti a dílny. Od roku 2021 se budova v centru města opravovala. „Po nezbytných demoličních pracích se přistavovalo, opravovala se střecha, celý dům se izoloval proti vlhkosti, řešily se rozvody. Postupně jsme měli možnost vidět, jak se nevzhledný dům mění před očima a vrací se mu původní krása. Bílá stavba s bílými štukami je krokem ke zlepšení vzhledu centra města,“ uvedl primátor města Petr Vrána. A dodal, že se těší, až v průběhu letních měsíců dům ožije a začne sloužit svému novému účelu.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek zmínil, že Přerov a jeho nejbližší okolí potřebuje pro svůj rozvoj podporu. „Sleduji, jak se zde postupně zlepšuje dopravní situace, rozjíždí se dostavba posledního úseku dálnice D1, otevírá se podnikatelský hub – to vše pomůže drobnému a střednímu podnikání a inovacím v regionu,“ řekl.  

Prohlídky inovačního hubu se zúčastnil také náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje Jan Šafařík. „Přerov je jedním z měst Olomouckého kraje, které vnímám, že má velký inovační potenciál. IN-HUB by se měl stát místem, které bude spojovat šikovné podnikavce na jejich startu se zkušenými a zavedenými firmami a třeba i kutily, kteří přijdou tvořit do kreativní dílny,“ uvedl.

Hlavním dodavatelem stavby byla akciová společnost PSS Přerovská stavební, která rekonstrukci zajišťovala v konsorciu s další přerovskou firmou Ing. Josef Kolář. To, že se na opravě této historické budovy podílely zejména přerovské firmy, přerovští odborníci a řemeslníci, vidí šéf Přerovské stavební společnosti Aleš Frídl jako velký úspěch. „Na první pohled je asi nejzajímavější kombinace historické budovy a moderní přístavby. V moderním interiéru dotváří nevšední atmosféru krásně zachovaná štuková výzdoba vstupní chodby. Také letité pískovcové schodiště bylo otryskáno a naimpregnováno, aby zůstal zachován jeho původní vzhled,“ upozornil Aleš Frídl. A pokračoval, že z pohledu stavby je zajímavá kombinace způsobů sanace – aktivní drátková elektroosmóza a podřezání zdiva diamantovým lanem.

Provozovatelem inovačního hubu bude Inovační centrum Olomouckého kraje. „Jsem moc rád, že se takto citlivě podařilo obnovit dlouhou dobu nevyužitou a chátrající budovu s úžasným geniem loci. Stále jsme ale jen na začátku, před námi je vybavení a úprava interiérů a zajištění moderních technologií pro IN-HUB. Věřím, že se nám vše podaří do poloviny příštího roku a že ještě před prázdninami vybavený a plně funkční prostor zpřístupníme veřejnosti v celé své kráse,“ řekl jeho manažer Tomáš Dostál. Za celkovou rekonstrukci - bourací práce, rekonstrukci, přístavbu, vybavení kanceláří i dílen zaplatí město přibližně 72 milionů korun, z Ministerstva průmyslu a obchodu byla přiznána dotace ve výši 36 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

20:18 Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě.