Primátor Vrána: Uprostřed křižovatky to pokvete, v zahradě na sídlišti bude hmyzí hotel

10.03.2023 16:47

Barevnou louku plnou voňavých květin a okrasných travin bude připomínat kruhový objezd u Žerotínova náměstí.

Primátor Vrána: Uprostřed křižovatky to pokvete, v zahradě na sídlišti bude hmyzí hotel
Foto: Facebook Petra Vrány
Popisek: Petr Vrána

„Vysadíme tu 1590 kusů cibulovin a 521 trvalek. Druhová skladba má evokovat jednotlivá roční období, kdy by měl nastat vizuální efekt stále kvetoucí lokality. Součástí ostrůvku bude i mlatová pěšinka pro zahradníky, kteří se budou o rostliny starat,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal. Revitalizace ostrůvku začne 27. března a město za ni dá 431 tisíc korun. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

Uprostřed rušné křižovatky bude kvést například jasmín, kaliny, ruje, liliochvostec, řebříček, plesnivka, krásnoočko, rozrazil, sasanka, hvězdnice, plesnivka či kakost – a celá řada dalších rostlin. „Město tímto pokračuje v trendu minulých letech, kdy se Přerov rozkvetl a rozvoněl se. Kromě toho bude letos krásný pohled například i na ulici Palackého, kde mezi cyklostezkou a bývalými školami budou založeny nové trvalkové záhony, které jsou navrženy tak, aby kvetly od jara do podzimu. V jarním období vykvetou cibuloviny, pak budou postupně k vidění trvalky a traviny,“ řekl primátor města Petr Vrána. Příjemný pohled nabídne i ulice Bohuslava Němce, kde v blízkosti dětského hřiště bude dokončena rekonstrukce zahrady. „Vloni na podzim v zahradě proběhly kácecí práce náletových dřevin a výsadby ovocných stromů jako jsou jabloně, třešně či ořešáky – a ovocných keřů v podobě rybízu, maliníku, josty, lísky a dřínu. Byla založena pěšina, u které budou umístěny lavičky, letos má být osázen i vyvýšený bylinkový záhon a poblíž bude umístěn hmyzí hotel,“ doplnil náměstek Dohnal.

V dubnu a v květnu jsou v plánu rovněž náhradní výsadby stromů a keřů. Vysazovat se mají sakury, okrasné jabloně, javory či jeřáby. A v Jateční ulici, na náměstí Přerovského povstání u Přerovanky budou i letos zdobit město letničkové záhony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.