Primátor Žbánek: Jak snížit dopad klimatických změn? Konkrétní návrhy opatření

22.04.2022 12:08 | Tisková zpráva

Návrhy konkrétních opatření, jak reagovat na postupující změnu klimatu, dává nejnovější verze dokumentu Adaptační a mitigační strategie, která pro město Olomouc vzniká od loňského roku.

Primátor Žbánek: Jak snížit dopad klimatických změn? Konkrétní návrhy opatření
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Analytická a návrhová část je hotová, nyní můžete společně se zástupci města diskutovat o konkrétních opatřeních, která mají minimalizovat dopady předpokládaných klimatických změn na území celého města.

Pomocí včasných a chytrých opatření je totiž možné dopadům změny klimatu předcházet, počítat s nimi a připravit se. S výstupy implementační části zmíněné strategie se můžete seznámit na veřejném projednání v úterý 26. dubna od 16 hodin ve velkém sále zastupitelstva v budově magistrátu Hynaisova 10.

Stanovením a následným plněním konkrétních cílů pro snížení emisí skleníkových plynů budou naplněny závazky, ke kterým se Olomouc připojila v rámci Paktu starostů a primátorů v oblasti Klimatu a Energetiky. Praktickou podobu totiž mitigační opatření získávají zejména v energetických úsporách, kterými přispívají nejen k ochraně klimatu, ale zejména k úspornějšímu provozu. „Samotná strategie je jedním ze zastřešujících dokumentů, který následně napomůže nasměrovat budoucí investiční a rozvojové plány v Olomouci,“ uvádí primátor Žbánek.

Adaptační a mitigační strategie města Olomouce má obsahovat nejnovější trendy energetiky a udržitelné dopravy spočívající ve vazbě na principy Smart City, krizového řízení, energeticky úsporná opatření a je tvořena v souladu s výstupy projektu „Olomouc plánuje budoucnost 2“ a s Energetickou koncepcí Olomouckého kraje. „Konkrétně navržená opatření obsažená ve strategii jako jsou modro-zelená infrastruktura, energetické úspory a čistota ovzduší budou mít následně zásadní vliv na možnost čerpání finančních prostředků z budoucích výzev Norských fondů nebo dotačních titulů EU,“ objasňuje primátor Miroslav Žbánek.

Projekt na zpracování Adaptační a mitigační strategie města Olomouce je z 90 procent financován z Norských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…