Primátor Žbánek: Odbor agendy řidičů a motorových vozidel by se mohl přestěhovat do Hejčína

08.10.2020 10:01

Nové prostory pro odbor agendy řidičů a motorových vozidel by měly vzniknout v Tomkově ulici v Olomouci-Hejčíně. Za přispění dotací chce město postavit novou budovu na místě bývalé Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Primátor Žbánek: Odbor agendy řidičů a motorových vozidel by se mohl přestěhovat do Hejčína
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Budovu Vejdovského 2, kde nyní pracoviště sídlí, musí Magistrát města Olomouce v horizontu dvou až tří let uvolnit pro Krajské ředitelství Policie Olomouckého kraje. Pro pracovníky odboru agendy řidičů a motorových vozidel je tedy nutné najít nové prostory. „Místo, kde nyní stojí bývalá přírodovědecká fakulta, se nám jeví pro potřeby magistrátu jako ideální. Ačkoli existují i další možnosti, vybrali jsme tuto variantu jako podklad pro jednání s ministerstvem financí o případné dotaci. Je to dostupná lokalita, poměrně dobře zde můžeme vyřešit i parkování, které je v okolí Vejdovského trochu problematické. Doufáme, že ze státního rozpočtu by mohlo plynout až 60 milionů korun,“ vysvětluje primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

„Budova bývalé přírodovědecké fakulty je však dispozičně pro potřeby magistrátu nevyužitelná. Mimo to by oprava podle posudků byla značně nákladná, budova má i narušenou statiku. Řešíme proto její demolici a stavbu nové,“ popisuje tajemník olomouckého magistrátu Jan Večeř.

Náklady na demolici stávající a stavbu nové budovy v Tomkově ulici se odhadují na 70 až 88 milionů korun. O již zmíněné dotaci až ve výši 60 milionů korun jedná vedení města s Ministerstvem financí ČR, s financováním zbylé části by mohla pomoci ještě dotace na regeneraci brownfieldů pro nepodnikatelské využití z Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

V říjnu a listopadu by se měl uskutečnit inženýrsko-geologický průzkum, ze kterého vyplynou podmínky pro zakládání nového objektu a případné podzemní podlaží. Pokud celý proces výběrových řízení, povolování a realizace stavby proběhne bez komplikací, nová administrativní budova magistrátu by mohla v Hejčíně stát již koncem roku 2023.

Zmíněná lokalita by se mohla v budoucnu stát jakýmsi centrem nejen pro místní obyvatele z Hejčína a Řepčína. Město zde vlastní také další pozemky, jejichž budoucím využitím se zabývá i útvar hlavního architekta. „Vnímáme tuto lokalitu jako velmi perspektivní. Územní plán zde počítá s poměrně rozsáhlým veřejným prostranstvím i s ohledem na potřeby místních škol – Waldorfské či Gymnázia Hejčín, pozemky vhodné k zastavění ve vlastnictví města by se pak daly využít například zčásti pro zázemí Moravského divadla včetně možnosti využití pro komunitní centrum,“ doplňuje vedoucí útvaru hlavního architekta Jana Křenková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…