Primátor Žbánek: Olomouc vypisuje humanitární sbírku na pomoc Ukrajině

24.11.2022 13:49

Ohrožené fungování nemocnici, domácnosti bez tepla a elektřiny, lidé bez základních potřeb. Letošní zima hrozí v ukrajinských městech kvůli válce a cílenému ruskému likvidování energetické infrastruktury velkou krizí.

Primátor Žbánek: Olomouc vypisuje humanitární sbírku na pomoc Ukrajině
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Starostové ukrajinských měst Černivci a Irpiň se v této situaci obrátili na Olomouc s prosbou o pomoci. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Pomoc by měla spočívat v podobě prostředků a vybavení pro jejich obyvatele k přečkání nastávající zimy. Vedení město Olomouce se proto rozhodlo vypsat humanitární sbírku a podpořit obyvatele těchto měst v místě jejich domova a současně jim ulehčit jejich těžký úděl v nastávajícím kritickém zimním období.

„Se zástupci obou ukrajinských měst jsme stále v kontaktu a jejich situaci sledujeme,“ říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Město Černivci se potýká s vysokou koncentrací uprchlíků. Jde o desítky tisíc krajanů z východu země, kteří zde na západě Ukrajiny nalezli dočasný domov. Již tak tíživou situaci teď komplikuje nefunkční infrastruktura, složitá logistika a obtížná dostupnost řady základních potravin a vybavení pro zimní období. „Jedná se o zvlášť kritickou fázi války, kdy se nás naši nepřátelé snaží připravit o základní zdroje a funkční infrastrukturu během nastávající zimy. Proto je pro nás jakákoliv pomoc, která našim obyvatelům pomůže přečkat zimu v jejich domovech neskutečně cenná,“ uvádí ve své žádosti primátor města Černivci Roman Kličuk.

Podobně složitá situace je i ve městě Irpiň nedaleko ukrajinské metropole Kyjev. „Irpiň dnes zažívá humanitární krizi kvůli přerušeným dodávkám energie z důvodu zničení infrastruktury. V době studeného podzimu a blížících se zimních mrazů musíme zajistit běh nemocnice, dodávky tepla, vody a základních potřeb obyvatelům města, kteří přišli o domovy a musí bydlet v provizorních ubytovacích kapacitách. Celkem 70 tisíc obyvatel je bez vody, tepla a zdravotní péče,“ píše ve své prosbě starosta Irpině Olexandr Markušin a prosí především o alternativní zdroje energie, dieselové a benzínové generátory.

Město Olomouc se proto rozhodlo vyhlásit materiální sbírku, do které může přispět každý.
„Chceme pomoci přímo v místě, protože se vždy jedná o nejlepší možný druh pomoci. Každá, třeba i malá pomoc v podobě balíčku těstovin může pomoci v jejich domovech,“ říká primátor Miroslav Žbánek.

Darované vybavení a materiál bude možné odevzdat na Hasičské zbrojnici ve Chválkovicích, Selské nám. 704/64a, Olomouc od čtvrtka 24. listopadu do pátku 9. prosince 2022 vždy v pracovní dny v době od 9 do 12 hodin a 14 do 18 hodin. V případě potravin či materiálu je nutná minimální doba expirace dva měsíce.

SEZNAM NUTNÉHO VYBAVENÍ A MATERIÁLU

- Elektrocentrály
- Prodlužovací kabely, elektrické rozdělovače a rozvaděče 
- Svítilny a baterie
- Elektrické přímotopy
- Plynová a naftová topidla a ohřívače
- Kanystry na PHM
- Spací pytle, termodeky, deky, přikrývky
- Trvanlivé potraviny a hotová jídla určená k dlouhodobému skladování (konzervy, těstoviny, rýže, dehydratované potraviny)
- Dětská výživa, mléčná výživa malých dětí (sušené mléko), přesnídávky
- Hygienické potřeby (šampon, mýdlo, vlhčené ubrousky, zubní pasty, dětské a seniorské pleny, prostředky sanitární hygieny)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …