Primátor Žbánek: Termín dokončení rekonstrukce ulice 8. května na začátku prosince je reálný

10.07.2020 21:24

Firma dohnala zpoždění, nejtěžší krok zvládla dobře.

Primátor Žbánek: Termín dokončení rekonstrukce ulice 8. května na začátku prosince je reálný
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Důležitá a technicky nejtěžší část rekonstrukce ulice 8. května už úspěšně proběhla. Napojení dvousměrných kolejí takzvanou inflexí v zatáčce mezi ulicemi Pekařská a 8. května se podařilo zvládnout s přesností na 1 milimetr. Práce pokračují ve vysokém tempu dál, stavební firma už dohnala původní třítýdenní skluz, zaviněná nouzovým stavem v začátcích koronavirové krize.

Dnešní kontrolní den na staveništi potvrdil, že oprava ulice probíhá tak, jak bylo dohodnuto, a že firma opravdu stihne dokončit celou ulici do začátku prosince. „Jsem velmi rád, že se povedlo ten úvodní skluz dohnat a že se termín dokončení rekonstrukce na začátku prosince jeví jako reálný,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek. „Už od 20. července bude opět moci náhradní autobusová doprava projíždět Pekařskou ulicí kolem Koruny do ulice Zámečnické.“ Stavba se po prázdninách přesune do další etapy. „Zhruba v polovině září by měla být část ulice od Koruny až k Herkulově kašně za Galerií Moritz hotová. Stavba pak bude pokračovat dál směrem k náměstí Národních Hrdinů,“ doplnil náměstek pro investice Martin Major.

Podle Hynka Schilbergera, ředitele divize kolejových staveb IDS Olomouc, má teď rekonstrukce ulice za sebou technicky nejnáročnější krok. „V úterý proběhla montáž a spojení dvou protisměrných kolejových oblouků v křižovatce u Koruny v předepsané výšce, úhlech a přesnosti. Bylo to asi tím nejnáročnějším úkolem a já jsem moc rád, že se nám se jej podařilo provést s přesností na jeden milimetr,“ uvedl Hynek Schilberger.

Ulice 8. května prochází celkovou rekonstrukcí inženýrských sítí, komunikace a dvoukolejné tramvajové trati v délce kolem tří stovek metrů. Aby stavba měla životnost dalších nejméně padesát let, musela být pojata skutečně komplexně. Zahrnuje tedy opravu kanalizační stoky vložkováním, nové přípojky vody a nové vodovody, přeložku kabelů, opravu veřejného osvětlení, spodní a vrchní stavbu tramvajové trati s novou pokládkou žulové dlažby a úpravu trolejového vedení. Na povrchu komunikace bude použit materiál, vhodný do historického jádra. Vrátí se sem původní žulové obruby. Nevhodnou zámkovou dlažbu z chodníků nahradí řezaná dlažba 40 krát 40 centimetrů, schválená památkáři.

„Provoz tramvají bude díky použití speciální technologie uložení výrazně tišší a s výrazně menšími otřesy,“ zdůraznil primátor Žbánek. Na podkladním betonu jsou položeny antivibrační rohože, teprve poté následuje další beton. Samotné kolejnice jsou navíc opatřeny tzv. bokovnicemi a patními návleky, které rovněž tlumí veškeré vibrace. 

Práce měly původně začít 16. března, do čehož ovšem vstoupilo vyhlášení nouzového stavu a komplikace s dostatkem pracovních sil. Rekonstrukce tak mohla reálně začít až o tři týdny později, nicméně stavba tehdy slíbila, že zpoždění dožene a stihne předat hotovou ulici na začátku prosince. Dodavatel kvůli tomu částečně upravil plán prací, a výsledek nyní napovídá, že se vše opravdu stihne včas. Zhuštění prací sice dočasně zhoršilo komfort uživatelů této ulice, nicméně protažení stavby až do jarních měsíců vnímají všichni jako nežádoucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.