Primátor Zrzavecký přijal francouzského velvyslance Rolanda Galharagua

01.11.2017 22:21

Plzeňský primátor Martin Zrzavecký přijal v pondělí 30. října na plzeňské radnici francouzského velvyslance Rolanda Galharagua. Velvyslanec přijel zahájit 25. ročník frankofonního multižánrového festivalu Bonjour Plzeň!, jenž pořádá Alliance Francaise de Plzeň od 30. října do 12. listopadu 2017.

Primátor Zrzavecký přijal francouzského velvyslance Rolanda Galharagua
Foto: Martin Zrzavecký
Popisek: primátor města Plzeň Martin Zrzavecký

„Těší nás, že jste si ve svém nabitém programu našel čas zahájit jubilejní ročník tohoto festivalu. Alliance Francaise je totiž blízkým a důležitým partnerem města a my podporujeme jeho aktivity,“ uvedl primátor.

V následujícím rozhovoru se dotkli několika témat. Primátor mimo jiné hovořil o projektu neziskové organizace SIRIRI, jenž se týká školní výuky dětí v Africe, a který podporuje město společně s francouzským velvyslanectvím. Plzeň konkrétně přispěla částkou 300 tisíc korun na pořízení slabikářů po děti ve Středoafrické republice, kdy učebnice v jazyce sango jsou distribuovány zejména do škol v odlehlých vesnických částech, kam pomoc nedosáhne.

Primátor zmínil dále také projekt francouzských filmařů, kteří budou natáčet v lednu příštího roku v plzeňském Velkém divadle historický film Edmond. Vyjádřil zájem o spolupráci s francouzskou stranou ohledně výuky francouzského jazyka. Hovořili i o Západočeské univerzitě v Plzni, kterou velvyslanec před přijetím na radnici navštívil, o podpoře města v oblasti mimoškolní činnosti dětí a studentů a jejich technického vzdělávání, i o podpoře rozvoje kreativního průmyslu.

Velvyslanec uzavřel návštěvu se slovy, že je i v budoucnu připraven diskutovat o možné spolupráci v oblasti školství, výzkumu, průmyslu i o dalších tématech. Primátor uvedl, že by rád velvyslance ještě letos v Plzni přivítal a pohovořil s ním mimo jiné o případných možných výměnných pobytech studentů či o oboustranném hostování plzeňských a francouzských divadel.

Roland Galharague, absolvent Ecole normale supérieure, bakalářského studia němčiny a studia historie na Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, absolvoval vysokoškolské studium ruštiny (agrégation), působil jako 1. tajemník Francouzského velvyslanectví ve Washingtonu (1996-1999), vedoucí tiskového oddělení a mluvčí Francouzského velvyslanectví v Londýně (2002-2005), rada Francouzského velvyslanectví v Jihoafrické republice (2005-2008) a velvyslanec Francie v Budapešti (2012-2015). Na francouzském ministerstvu zahraničních věcí v Paříži zastával funkci zástupce ředitele Střediska analýz a plánování (1999-2002), ředitele odboru kontinentální Evropy (2008-2010). Později byl jmenován náměstkem generálního ředitele pro bezpečnostní a politické otázky (2010-2012).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.