Primátorka Krnáčová: Městské židle znamenají novou možnost, jak veřejný prostor Prahy užívat

04.05.2016 9:40

V květnu se v Praze na několika místech objevily židle a stolky. Nový městský mobiliář oživuje prostranství, kde se zatím nebylo možné delší dobu příjemně zdržet. „U stolku se dá na čerstvém vzduchu pracovat, sednout si s obědem, vypít si kávu, posedět s přáteli, stejně jako si v klidu číst knížku, “ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Primátorka Krnáčová: Městské židle znamenají novou možnost, jak veřejný prostor Prahy užívat
Foto: ODS
Popisek: Adriana Krnáčová

Na židle a stolky mohou Pražané narazit například na Smíchovské náplavce, piazzettě Národního divadla, v Holešovické tržnici, anebo ve vysokoškolském kampusu v Dejvicích. Začátkem července přibydou i Malostranské náměstí. Celkem Praha pořídí 90 stolků a 340 židlí. „Rozmístění drobného městského mobiliáře je levným a snadným způsobem, jak ulice a náměstí udělat příjemnějším místem k pobytu, a třeba i iniciovat nové možnosti jejich využití,“ vysvětluje Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Architekti z Institutu plánování a rozvoje Prahy se pro projekt Pražské židle inspirovali v New Yorku, Kodani, Curychu či Stockholmu. Židle a stolky vlastní město, ale podobně jako v New Yorku, jsou prostranství pro pilotní projekt vybrána i podle toho, že se o ně přímo v místě bude starat lokální provozovatel. „Výhodou je, že pokud se židle neosvědčí na daném místě, lze je snadno přesunout jinam,“ doplňuje Hlaváček.

„Městské židle znamenají novou možnost, jak veřejný prostor Prahy užívat. A právě široká paleta možností, jak se ve veřejném prostoru zdržovat, vnímat ho a tak si k němu i vytvářet vztah, je jedním ze základních parametrů příjemného města, města pro lidi,“ říká Adriana Krnáčová.

Židle a stolky budou v pražských ulicích až do podzimu, pak se kvůli chladnějším teplotám uskladní. Na základě toho, jak se nový mobiliář v Praze osvědčí, navrhne Institut plánování a rozvoje ve spolupráci s magistrátem pokračování projektu pro další sezónu. Uvažuje se i o vypsání otevřené výzvy pro další zájemce, jejichž cílem je oživení konkrétního prostranství například z řad kulturních a občanských iniciativ. „Budeme také rádi, pokud se o své zážitky a dojmy z nového posezení v Praze podělíte i fotkami s hashtagem #prazskezidle,“ říká mluvčí IPR Praha Adam Švejda. Více informací o projektu se dozvíte na www.iprpraha.cz/zidle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…