Primátorka Palkovská: Opravíme schody k „Domu hrůzy“ u Kina Kosmos

29.07.2022 16:50

Definitivně odstranit a zatravnit nebo opravit? Již delší dobu zvažuje město Třinec, co s nevyužívanými schody, které vedou k „Domu hrůzy“ v Třinci.

Primátorka Palkovská: Opravíme schody k „Domu hrůzy“ u Kina Kosmos
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

Na schodech se již podepsal zub času a z důvodu bezpečnosti jsou delší dobu uzavřeny. Schodiště však získalo na novém významu v souvislosti s plánovanou modernizací Kina Kosmos. 

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Komise dopravy našeho města proto doporučila opravu těchto schodů, které budou využívány poté, kdy začne velká rekonstrukce kina. „V případě opravy schodů nejde o levnou záležitost. I proto jsme zvažovali, co s nimi dál. Schody město opraví a připraví pro budoucí využití do konce srpna,“ uvedla primátorka města Třince Věra Palkovská.

Vedení města plánuje zahájit modernizaci Kina Kosmos příští rok. Investiční akce bude součástí návrhu rozpočtu na rok 2023. O něm rozhodnou nově zvolení zastupitelé, kteří vzejdou ze zářijových komunálních voleb. Původně se plánovalo „pouze“ s rekonstrukcí unikátní střechy promítacího sálu, nicméně stávající vedení města chce přistoupit ke komplexní modernizaci kina. Mimo zmíněné rekonstrukce, kino získá sál i nový interiér (akustický obklad, podhled, koberec). Sedačky, které jsou ve velmi dobrém stavu, zůstanou zachovány.

Část s plochou střechou (cukrárna, předsálí) bude taktéž zateplená a vymění se zde i střešní krytina. Součástí modernizace bude zateplení vnějších střech a výměna výplní otvorů. Nová bude vzduchotechnika s rekuperací tepla ze sálu a předsálí. Tyto prostory budou vybaveny novou elektroinstalací.

Kino projde redigitalizací a nový bude audiosystém

Kino Kosmos v Třinci se připojilo hned k první vlně digitalizace v roce 2010. Dnes už je v ČR digitalizováno více než 530 kinosálů a každým rokem přibývá těch, kteří svou projekční techniku redigitalizují. Součástí modernizace třineckého kina by měla být i zmíněná redigitalizace.

Novým standardem se mezi renomovanými kiny stává prostorový audiosystém Dolby Atmos. Přenáší 2x více zvukových prvků, než můžeme slyšet v běžných multikinech a zaručuje tak ty nejrealističtější zvukové efekty, které jsme kdy v kině slyšeli. Součástí investiční akce by měl být i přechod na tento audiosystém.

Po všech uvedených modernizacích by tak v Třinci mohlo vzniknout moderní kino 21. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce