Primátorka Palkovská: V Třinci se jednalo o důležitých projektech v kraji

06.09.2019 19:06

Třinecká radnice v úterý 3. září 2019 hostila výjezdní zasedání Řídicího výboru ITI ostravské aglomerace, který v Třinci jednal o významných projektech, jak za podpory evropských fondů zvýšit kvalitu života obyvatel měst a obcí v našem kraji.

Primátorka Palkovská: V Třinci se jednalo o důležitých projektech v kraji
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

Na programu bylo schvalování projektových záměrů, které žádaly o dotaci na podporu zájmového vzdělávání a modernizace regionálních silnic. Na jednání výboru do Třince dorazil také hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura.

Co znamená zkratka ITI? Pod těmito písmeny se skrývá Integrovaná teritoriální investice, což v praxi znamená nástroj, díky kterému je možné z evropských prostředků podpořit významné akce napříč více operačními programy v předem definovaném území. V našem kraji jde o území ostravské aglomerace, které čítá 124 obcí včetně Třince, ve kterých žije zhruba 966 900 obyvatel. Na základě vymezené strategie je na významné projekty vyčleněno 6,5 mld. Kč, které by měly být rozděleny především v oblastech podpory zaměstnanosti, podnikání a zlepšení kvality prostředí.

„Považuji si, že se Řídicí výbor sešel tentokrát v Třinci a zvlášť že proběhl za účasti pana hejtmana. Jednání výboru se zpravidla konají na Magistrátu města Ostravy, ale bylo mi řečeno, že až se stane Třinec statutárním městem, proběhne u nás výjezdní zasedání,“ uvedla primátorka Věra Palkovská, která je zároveň členkou Řídicího výboru ITI.

Naše město a některé třinecké organizace patří v rámci ITI mezi úspěšné příjemce dotací a díky nim se už podařilo modernizovat některé silnice II. a III. třídy, rekonstruovat odborné učebny na základních i středních školách a pořídit do nich moderní vybavení.

„Třinec byl jako místo jednání Řídicího výboru ITI vybrán s ohledem na úspěšnou realizaci projektů v tomto regionu a také s cílem seznámit členy výboru s nejvýchodnější částí ostravské aglomerace,“ dodal vedoucí oddělení strategie statutárního města Ostravy Jiří Hudec.

Členy Řídicího výboru jsou zástupci největších měst v regionu, zástupci menších obcí, zástupce kraje, vysokých škol, významných zaměstnavatelů i neziskového sektoru. Výbor se schází zhruba 5x ročně.

Více informací o ITI ostravské aglomerace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu