Primátorka Pfeffer Ferklová: Veřejný prostor kultivuje nový městský mobiliář

13.08.2022 14:58

Hlavním cílem projektu Karlovy Vary – Město bez kouře je snaha motivovat obyvatele a návštěvníky města ke zdravějšímu životnímu stylu. K tomu by měla přispět i jeho nedílná součást v podobě kultivace veřejného prostoru.

Primátorka Pfeffer Ferklová: Veřejný prostor kultivuje nový městský mobiliář
Foto: Karlovy Vary
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová s primátorkou Karlových Varů Andreou Pfeffer Ferklovou

V minulosti tak byly v centru města například rozmístěny nové koše na cigaretové nedopalky. Nyní se městský mobiliář, opět pod vlajkou projektu Karlovy Vary – Město bez kouře, rozšiřuje o nové informační stojany, cyklostojany, turistické informační mapy či relaxační zóny s květinovou výsadbou. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

„Již po staletí jezdí lidé do Karlových Varů nejen kvůli lázeňské léčbě. Účastní se společenského života nebo obdivují architekturu a údolí říčky Teplá. Při pobytu ve městě na ně tak působí nejen léčivé prameny, ale i jeho klidné prostředí s kolonádami a veřejnými parky. Díky kombinaci přírodních vývěrů a lesů, které město obklopují, zde navíc dýchají vzduch s vysokým obsahem vzdušných iontů, který má velmi příznivé účinky na zdraví. Proto chceme toto prostředí chránit i tím, že se snažíme hosty a obyvatele města podporovat v omezení či zanechání kouření. Věříme, že je k tomu bude motivovat i další kultivace veřejného prostoru a nový městský mobiliář,“ říká Andrea Pfeffer Ferklová, primátorka města.

Informační panely
V rámci projektu Karlovy Vary – Město bez kouře rozhodl magistrát města o lokalitách pro umístění nových informačních panelů. Ty byly identifikovány v úzké spolupráci s Kanceláří architekta města KV a informují obyvatele i návštěvníky města o doporučených pravidlech chování na lázeňské promenádě – a to včetně zákazu kouření. Konkrétně jde o oblast pěší zóny Mlýnské nábřeží, Tržiště, okolí Vřídelní kolonády včetně mostů a lávek. Součástí jsou i vnitřní prostory Mlýnské a Tržní kolonády. Nových deset informačních panelů je umístěno v místech vstupů na lázeňskou promenádu.

„Naší snahou bylo zjednodušit orientaci návštěvníků a sjednotit dosud poněkud nesourodě působící označení zón s pravidly chování v jeden kompaktní celek označený důstojným a srozumitelným způsobem,“ uvedl manažer projektu Karlovy Vary – Město bez kouře Tomáš Melč.

Cyklostojany a mapy
Součástí aktivit projektu Karlovy Vary – Město bez kouře je také umístění nových cyklostojanů na šesti stanovištích u vstupu do lázeňského území. Cyklisté zde mají možnost odložit jízdní kolo, jehož vjezd je do lázeňské zóny zakázán.

Městský mobiliář se v rámci projektu rozšířil i o nové informační mapy. Vedle turisticky atraktivních míst na nich návštěvníci najdou i jasně vyznačení oblasti, ve kterých je zakázáno kouřit, ale zároveň je v nich povoleno užívat okolí neobtěžující bezdýmné alternativy k cigaretám.

„V lázeňském centru cyklostojany dlouhodobě chyběly, jedním z důvodů je, že se na kolonádách a v jejich blízkém okolí nesmí na kolech jezdit. Návštěvníci ale svá kola opírali o stromy, mostní konstrukce nebo dokonce o samotné budovy kolonád. Nové stojany jsou umístěny při okraji pěší zóny, takže nikomu nepřekáží. Jejich design je naprosto jednoduchý a samozřejmě jednotný. Přesné umístění a jejich vzhled byl také konzultován s Kanceláří architektury města Karlovy Vary,“ dodává Tomáš Melč.

Květinová výzdoba
Před zahájením Mezinárodního filmového festivalu byly na třech frekventovaných místech umístěny také designové nádoby pro květinovou výsadbu. U nich pak vznikly nové relaxační zóny s posezením. Tyto zóny s již dnes rozkvetlou květinovou výsadbou je možné najít poblíž sochy T.G. Masaryka, u hlavní pošty a u Vřídelní kolonády. Potěšily nejen návštěvníky filmového festivalu, ale k posezení budou po celou sezónu zvát hosty i obyvatele města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…