Priority TOP 09 v Praze v bezpečnosti, problematice lidí bez přístřeší, hazardu a sportu

01.10.2014 21:59

TOP 09 bude prosazovat, aby některé úkoly - například kontrolu parkování - od strážníků převzali civilní zaměstnanci, což by opět umožnilo lépe řešit bezpečnost ve městě.

Priority TOP 09 v Praze v bezpečnosti, problematice lidí bez přístřeší, hazardu a sportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Bezpečnost

Počet strážníků v ulicích postupně roste a v posledních měsících se výrazněji než dříve věnují zejména přestupkům v oblasti veřejného pořádku.

„Městská policie nejprve do ulic převedla část bývalých úředníků. Strážníkům jsme poté zvýšili odměny a benefity a práce v terénu se tak stala atraktivnější. Svědčí o tom úspěšná náborová kampaň z letošního léta,“ uvedl lídr TOP 09 pro volby do pražského zastupitelstva Tomáš Hudeček.

TOP 09 bude prosazovat, aby některé úkoly  - například kontrolu parkování - od strážníků převzali civilní zaměstnanci, což by opět umožnilo lépe řešit bezpečnost ve městě.

„Budeme požadovat, aby se městská policie soustředila zejména na problematické lokality s vyšší kriminalitou, jako je Václavské náměstí a jeho okolí.  Začneme zároveň využívat a posilovat zapojení sousedských a místních komunit do prevence, mapování a snižování kriminality v duchu četnických tradic z první republiky,“ uvedl Hudeček.

TOP 09 se ve vedení města zároveň podařilo snížit počet drobných krádeží a to díky asistentům prevence kriminality, kteří působí v problémových lokalitách a spolupracují přímo s městskou policií. 

Problematika lidí bez přístřeší

TOP 09 ve vedení města prosadila výrazné zvýšení prostředků na řešení problematiky lidí bez přístřeší. Přímo do této oblasti v letošním roce směřuje 54 milionů korun, což je zhruba pětinásobek oproti předchozím létům. „Spolupracujeme v této oblasti s neziskovými organizacemi - Armádou spásy, Charitou, Nadějí a dalšími,“ uvedl jeden z čelných kandidátů TOP 09 pro volby do pražského zastupitelstva a současný radní Martin Dlouhý. 

V loňském roce město nastartovalo cílený projekt, který pomohl lidem bez přístřeší a zároveň snížil počty bezdomovců v MHD v zimním období. Pracovníci dopravního podniku, strážníci městské politice a sociální pracovníci v tramvajích nabídli lidem bez přístřeší možnosti noclehu, ošetření, sprchy, či oblečení. „V tomto projektu chce TOP 09 pokračovat i v letošním roce,“ sdělil Martin Dlouhý. 

TOP 09 také plánuje revitalizaci prostor před Hlavním nádražím v Praze – takzvaného Sherwoodu. „Zatímco budova Hlavního nádraží prošla proměnou, park před ní byl léta zanedbáván. Jeho zásadní obnova začne již v příštím roce. Prosadili jsme koncept revitalizace, jehož cílem je vytvořit důstojný, bezpečný a kultivovaný předprostor Hlavního nádraží a funkčně ho propojit se stávajícím okolím. Kromě úprav zeleně plánujeme v tomto místě i tramvajovou trasu, propojující Vinohrady s Žižkovem. Kromě lepší dostupnosti nádraží tramvajová trať výrazně sníží rizika dopravních kolapsů v centru,” doplnil Tomáš Hudeček.

Regulace hazardu a prostituce

TOP 09 prosadila v loňském roce výrazné omezení legálního hazardu v Praze. V září minulého roku byla přijata nová obecně závazná vyhláška upravující provoz loterií a jiných podobných her na území hl. m. Prahy. „Nová úprava znamenala výrazný pokles počtu míst, na nichž lze tyto hry provozovat, a to o více než dvě třetiny, z původních 1 051 na  313. Vyhláška rovněž zpřísnila možnosti provozu těchto zařízení, aby bylo předcházeno sociálně-patologickým jevům. Nadále je proto možné provozovat loterie pouze v kasinech a hernách, nikoliv však již v restauračních zařízeních. Výlohy takovýchto provozoven přitom nesmí být pojaty jako reklama, upoutávat pozornost či rušit okolí,“ uvedl jeden z čelných kandidátů TOP 09 v Praze a současný radní Lukáš Manhart.

“V nastávajícím volebním období chceme ještě zpřísnit podmínky pro legální hazard a naším cílem je umožnit pouze činnost omezeného počtu kasin,” doplnil Manhart. 

Další krok hl. m. Prahy lze očekávat především v návaznosti na ohlášené změny loterijního zákona. I bez těchto změn bude Praha plnění povinností stanovených loterijní vyhláškou důsledně vymáhat a vyhodnocovat pro případ možných dílčích novelizací tohoto předpisu.

TOP09 bude rovněž pokračovat v úsilí o přijetí zákona o regulaci prostituce. “Cílem je regulace prostituce, podmínek jejího provozování, podmínek provozování zařízení, v nichž může být provozována prostituce, a kontroly nad dodržováním tohoto zákona,” uvedl Lukáš Manhart.

V současné době obce nedisponují žádnou pravomocí ovlivnit proces vzniku a umístění zařízení k provozování prostituce na svém území, ačkoli tato zařízení nesporně mohou mít podstatný vliv na veřejný pořádek v obci. “To je třeba změnit,“ uvedl Manhart, který připravil návrh zákona, který je projednáván v Poslanecké sněmovně.

Zákon o regulaci prostituce přitom vychází z reglementačního přístupu, který považuje za nejefektivnější řešení problematiky prostituce její regulaci, což dokládají rovněž zkušenosti ze zahraničí. „Cílem hl. m. Prahy je oddělit legální prostituci od prostituce nelegální, chránit základní zájmy, kterými jsou ochrana mravnosti, ochrana veřejného pořádku, bezpečnost a nerušený výkon práva na bydlení, minimalizovat počet osob, které jsou k prostituci nuceny násilím, zakázat vykonávání prostituce osobám mladším 18 let, stanovit podmínky, za nichž bude možné prostituci provozovat a omezit pravidelnými zdravotními prohlídkami osob provozujících prostituci šíření chorob přenosných při provozování prostituce,“ dodal Lukáš Manhart.

Podpora sportu

TOP 09 připravila nová pravidla podpory sportu, která zajistí předvídatelnost a spravedlivé přidělování prostředků. „Podpora sportu musí být systematická a rozdělování peněz pod veřejnou kontrolou. Budeme prosazovat, aby na sport dlouhodobě směřovalo 1 % prostředků z pražského rozpočtu, tedy zhruba 450 milionů korun. To při systémových řešeních zajistí nejen stabilitu pro všechny sportovní oddíly, ale i rozvoj kvalitních sportovních možností pro obyvatele Prahy,” uvedl kandidát do pražského zastupitelstva Petr Bříza (nezávislý na kandidátní listině TOP 09).

Oproti současnému stavu se tak prostředky na podporu sportu zvýší zhruba o 100 milionů korun. „Letos a loni jsme stabilizovali situaci a na sport směřovalo 350 milionů korun. V předchozích letech ale byla výše podpory kolísavá a grantová komise RHMP navrhovala každý rok jiné částky na stejnou činnost. To způsobilo, že  sportovní kluby a svazy nemohly v tomto prostředí dlouhodobě plánovat a zkvalitňovat svoji činnost, například dlouhodobě spolupracovat s licencovanými a vzdělanými trenéry, což mělo za následek, že mnoho absolventů FTVS a vyšších trenérských kvalifikací hledalo uplatnění v jiných oborech, nebo se výchově mládeže nemohli profesionálně  věnovat,” doplnil Lukáš Manhart.

Největší část financí bude rozdělována formou transparentních grantů – podle plánu TOP 09 to bude ročně 350 milionů korun a to do pěti oblastí.

Kromě vlastních peněz na sport chce TOP 09 investovat prostředky i na rozvoj sportovní infrastruktury, venkovních sportovišť či volnočasových parků. “Ročně do této oblasti chceme dát dalších 150 milionů korun,” řekl Petr Bříza.

TOP 09 se v době své vlády v Praze přihlásila ke kandidatuře Prahy na Evropské hlavní město sportu 2016. „Předložili jsme kvalitní projekt a jsme přesvědčeni, že v případě vítězství přilákáme další lidi ke sportování a zdravému životnímu stylu. Podporujeme také rozvoj projektu Praha sportovní a chceme se soustředit na dlouhodobé aktivity pro nábor dětí do sportovních oddílů, na podporu kvalitní práce s mládeží a ještě ve větší míře zapojit do dění okolo pražského sportu soukromou sféru. V neposlední řadě je pro nás prioritou vytváření kvalitních příležitostí pro sportovní a volnočasové vyžití všech obyvatel Prahy,” doplnil Lukáš Manhart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…