Procházka (ANO): Brána od Borského parku se otevřela, spojuje město a přírodu

16.10.2023 17:36 | Tisková zpráva

Hranice mezi městem a parkem, předěl mezi ruchem a klidem a zároveň spojnice obojího. Takovým místem se má stát Brána do Borského parku, která byla slavnostně otevřena v pátek 13. října přesně ve 13 hodin a 13 minut za účasti vedení třetího městského obvodu, který ji dostal od města do správy.

Procházka (ANO): Brána od Borského parku se otevřela, spojuje město a přírodu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Věřím, že tři třináctky přinesou bráně hodně štěstí a že se stane vyhledávaným prostorem Plzeňanů. Borský park je mou srdeční záležitostí, chodil jsem si sem hrát už jako malý kluk a jsem rád, že se toto místo rekultivuje, že žije a nabízí další možnosti využití volného času,“ říká starosta MO Plzeň 3 David Procházka. Třetí městský obvod převzal stavbu do správy od Magistrátu města Plzně. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

„Urbanistický a prostorový koncept nového vstupního objektu byl jednoduchý: vytvořit předěl mezi městem a parkem, jasně definovaný, od kraje ke kraji a zároveň měl vytyčit spojnici mezi nově vzniklými zastávkami hromadné dopravy. Objekt by měl být vnímán více jako brána než jako bariéra. Tenká linka – výrazně transparentní prostupná membrána mezi dlážděnou a travnatou plochou, která město a park udržuje v kontaktu,“ vyjádřil se ke svému návrhu architekt Aleš Kubalík ze studia Sporadical. Náměstí před vstupem do parku navrhl záměrně dlážděné tak, aby mohlo sloužit intenzivnímu využití. „Je to protiklad ke klidnější zóně nové části parku, kde v trávníku zůstaly zachované koleje bývalé tramvajové točny, a kterou je možné využívat k různým kulturním akcím,“ vysvětluje architekt.

Samotná stavba je hmotově rozdělená na část komerčních prostor a část veřejných WC. Mezi nimi je volný prostor umožňující průchod do parku. „Stavba byla zahájena v srpnu loňského roku a náklady na celkovou revitalizaci prostoru vyšly na 49,5 milionů korun včetně DPH, doplňuje Pavel Grisník, vedoucí odboru investic MMP.

„Tento projekt pro nás byl výzvou. Vize vstupní brány do parku se myslím vydařila a přinesla elegantní předěl mezi aktivním městem a volnočasovou zónou. Před objektem, v prostoru křížení ulic U Borského parku a Klatovskou třídou, přirozeně vznikl „meeting point“ – náměstí před vstupem do parku. Je to protiklad parku s kulisou tramvajové točny a kulturní zahradou, které představují klidnější zónu. Věřím, že stavba naplňuje přesně to, co projekt sliboval, a my jsme rádi, že jsme mohli být u toho,“ uvedl Lukáš Skala, technický ředitel společnosti SILNICE NEPOMUK s. r. o., a zároveň poděkoval všem zúčastněným za spolupráci i trpělivost při realizaci stavby a za projevenou důvěru. 

Nájemcem komerčních prostor se stala společnost Frikulínek, která si objekt zařídila jako místo, kde si každý najde to své. Můžete tu posedět nad kávou a zákuskem, s přáteli zajít na pivo či víno a nechybí ani něco k zakousnutí. Oproti vratné záloze si tady také budete moci vypůjčit drobné sportovní náčiní, jako míče, badmintonové rakety a podobně. Nájemce má také v plánu hned celou řadu akcí.  „Počítám s pořádáním koncertů, trhů, gastronomických akcí a líbilo by se mi tady i letní kino,“ plánuje majitel firmy Frikulínek Miroslav Muška.

Slavnostní otevření Brány do Borského parku doprovázel bohatý kulturní program. „Děti potěšila zmrzlina zdarma a Centrum volného času Skupovka, která si připravila tematické soutěže pod názvem Master šéf Frikulínek. Malí účastníci například stavěly zmrzlinu nebo absolvovaly palačinkový běh,“ zmínil 1. místostarosta centrálního plzeňského obvodu Pavel Šrámek. Poté vystoupila se svými Tancohrátky oblíbená Culinka. Na pódiu ji dále vystřídala plzeňská folková kapela Perníková chaloupka a na závěr skvělá jazzová parta z Plzně The Dixie Hot Licks.

„Doufám, že se Brána do Borského parku stane živým místem, které budou vyhledávat lidé z Bor i širokého okolí,“ dodal závěrem místostarosta Trojky Ondřej Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!