Procházka (Svobodní): Jak vyléčit zdravotnictví ve Zlínském kraji

16.06.2016 18:11

Fungující zdravotnictví a dostupná péče jsou pro každou stranu prioritou. Bohužel, většinou to končí jen proklamací.

Procházka (Svobodní): Jak vyléčit zdravotnictví ve Zlínském kraji
Foto: red
Popisek: Jiří Procházka (Svobodní)

Jinak si nelze vysvětlit, že od roku 2005 se přímo kraji podařily vlastně jen dvě věci: převod nemocnic na akciovky a získání statutu traumacentra pro krajskou nemocnici ve Zlíně. „Naopak výčet toho, co zůstalo jen na papíře, by byl daleko delší. Takže uvedu jen několik příkladů. Nepodařilo se realizovat centrální, ekonomicky efektivní nákupy, nemocnice mají problémy s nedostatkem lékařů a sester a plán na stabilizaci krajské nemocnice se zasekl, což přiznal i kraj, někde v jedné třetině,“ říká Jiří Procházka z koalice Svobodní a Soukromníci.

Recept na skutečné ozdravění zdravotnictví má podle Svobodných a Soukromníků několik základních ingrediencí. U některých nemocnic je potřeba zpracovat účetní audity a podle jejich doporučení stabilizovat nemocnice formou úhrady ztrát z předchozích let. „Kraj jako jediný akcionář musí trvat na společných nákupech léků a přístrojů na základě transparentních smluv. Je nutné také zjednodušit řízení nemocnic – nebudou řízeny zdravotním odborem kraje, ale představenstvem a kontrolovány dozorčí radou,“ vyjmenovává Jiří Procházka.

Pro zlepšení zdravotní péče je podle něho navíc jednat s ministerstvem o udělení statutu fakultní nemocnice zlínské krajské nemocnici. To pomůže „vtáhnout“ finanční prostředky ministerstva na investice a personální stabilizaci zdravotníků. Takto ušetřené prostředky lze následně použít na rozvoj ostatních tří nemocnic.

Pro řešení nedostatku pracovníků pak musí mít každá nemocnice motivační a stipendijní plán. Pro dostupnost akutní péče je zajímavý i návrh na zřízení stanoviště letecké záchranné služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.