Profant (Piráti): Občan měl právo říct, já nechci, aby má data byla sdílena

25.09.2019 22:28

Projev na 34. schůzi Poslanecké sněmovny 25. září 2019 k vydání zákona o právu na digitální služby.

Profant (Piráti): Občan měl právo říct, já nechci, aby má data byla sdílena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Profant

Pěkný podvečer, vážení kolegové. Já bych se chtěl přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, sněmovní dokument 3470. Tento pozměňovací návrh upravuje pět věcí. První je velmi nešťastná změna formulace, která se udála v průběhu projednávání, kdy se změnily přípustné formáty ze všech pro datové schránky na odkaz na zákon o archivnictví, tzn. ze strojově čitelných formátů, jako je xml., se nám stalo PDF/A. To si myslím, že je velmi stěžejní věc, na které panuje shoda ji změnit.

Další věc, kterou upravuje pozměňovací návrh, jsou změny, aby byl lépe a jasněji vysvětlen soulad s nařízením GDPR.

Pak stejně tak podle GDPR taky aby byla zdůrazněna možnost souhlasy se sdílením dat odvolat, takže aby občan měl právo říct - já nechci, aby má data byla sdílena. Čtvrtá věc je víceméně technicistní, ale jedná se o změnu jednoho nadpisu, který se rozšiřuje, aby byl přesnější, aby nekolidoval s jiným zákonem. A pátá změna je vyslovené určení, že úřady mají používat otevřené formáty a je-li to možno, pak strojově čitelné, opět z praktických důvodů, abychom to nelepili na konci. Takže ještě jednou zdůrazním - je to sněmovní dokument 3470, kde je všechno i zdůvodněno podrobně. Žádná z těch změn není velká, všechno je to na jeden řádek, tak si myslím, že se s tím také podrobně seznámíte. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…