Prokeš (SOCDEM): Krize státu

19.07.2023 11:17 | Tisková zpráva

Snad nikdy v novodobých dějinách nerezignoval stát – představovaný svou exekutivou, byť demokraticky zvolenou – na svou základní funkci tak, jako se daří současné vládě a Parlamentu.

Prokeš (SOCDEM): Krize státu
Foto: SOCDEM
Popisek: Jan Prokeš

Základní funkcí a důvodem existence státu a jeho institucí je péče o veřejné blaho. Už v dobách antických lidé poznali, že individuálně se štěstí nelze dobrat a že bude lépe, když ti nejmoudřejší z jejich řad povedou stát/republiku. Od oněch dávných dob se o uspokojení potřeb lidí postupně, s čím dál menšími úspěchy, dělili feudálové a církve.

A jak dnes stát pečuje o veřejné blaho? Vůbec ne. Základní mantrou je snižování schodků, ačkoliv to obyčejného člověka vůbec nezajímá (pokud není vystrašen falešnými tvrzeními o obřím dluhu, který připadá na každého občana).

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Většina současných sociologů i naše vlastní empirie nám říká smutnou pravdu. Lidé zcela přestávají rozlišovat politický svět pravicový a levicový a nevěří politikům tradičních stran. Říkají „to už tu bylo, slibem nezarmoutíš“.

Z toho vyplývá i další smutná skutečnost. Podle veřejných výzkumů nelze nic tvrdit ani přibližně o volebních preferencích, sociekonomických skupinách, věku, vzdělání. Zato začíná pomalu krystalizovat mínění, že největší zájem a obavy se vztahují k budoucnosti této planety, Evropy, naší země. A vize nikde žádné. Tyto obavy pramení z naprosto pochopitelného instinktivního strachu o osud potomků, o budoucí život. Již dnes mnoho rodičů starších ročníků vnímá, že bez ohledu na politické režimy byl jejich život jednodušší, než jaký prožívají dnes jejich děti.

Technologická frustrace, pramenící z nedostatku „živé“ komunikace, pracovní stresy, problémy s bydlením, klimatické problémy. A dnes ještě všeobecně stoupající životní náklady.

My, senioři, toto zásadně pociťujeme a vadí nám to více, než si často přiznáváme. Hledejme tedy vize a jejich konkrétní řešení v úzké spolupráci s mladou generací.

autor je předsedou Sociálně demokratických seniorů (SDS)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy