Prokop (ANO): Ani 62 dnů od voleb nemá Praha nové vedení

26.11.2022 9:15 | Komentář

Ani pokračování ustavujícího zastupitelstva hl. m. Prahy nepřineslo nového primátora, dokonce ani náznak toho, kdo nám bude příští čtyři roky v Praze vládnout. Bohužel však jasně ukázalo, že politická kultura v Praze se volbami nezlepšila, spíše naopak.

Prokop (ANO): Ani 62 dnů od voleb nemá Praha nové vedení
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Několik málo bodů jsme projednávali až do pozdních ranních hodin kvůli obstrukcím Pirátům a Praha Sobě pana Čižinského. S Patrikem Nacherem za hnutí ANO jsme šli na toto zastupitelstvo s tím, že se s největší pravděpodobností nebude volit nové vedení. Trvali jsme tak alespoň na zřízení odborných výborů, které okamžitě začnou pracovat, aby chod města nebyl pouze v rukou dosluhující rady, která nemá mandát vzešlý z voleb, a kontrolního a finančního výboru.

Vítězné SPOLU přišlo na jednání s návrhem, že chce rozdělit předsedy výborů spravedlivě mezi všechny politické strany podle výsledků voleb. Pět výborů mělo připadnout vítěznému SPOLU, čtyři hnutí ANO, tři Pirátům, tři Praze Sobě a po jednom pro STAN a SPD. Myslím, že nikdy v novodobé historii Prahy se nic takového nestalo a k podobnému dělení nedošlo.

SPOLU dále navrhlo, že počty členů výborů mají opět kopírovat výsledky voleb. Zde už matematika není tak jednoduchá a třeba k našemu hnutí ANO vyšla nespravedlivě. Dle aritmetiky by nám měly náležet v každém výboru tři členové, ale SPOLU nám navrhlo jen dva. S kolegy jsme to nakonec akceptovali, abychom odblokovali situaci a výbory tak mohly vzniknout. Po krátké diskuzi a několika kompromisech se našla dohoda i s hnutím STAN a SPD. Nikoliv však s Piráty a Praha Sobě.

Tyto dva subjekty, které dnes tvoří tzv. Alianci pro stabilitu, se rozhodly, že budou vznik jakýchkoliv výborů obstruovat a pokusí se je odložit minimálně o tři týdny na další zastupitelstvo. Proč? Důvodů může být více:

  1. Chtějí větší klid na práci a nepřejí si, aby jim někdo koukal přes rameno. Hřib s Čižinského lidmi sedí nyní v dosluhující radě, kde rozhodují jak na běžícím páse jednu kontroverzní věc za druhou. Třeba výběrové řízení na nákup tramvají za 15 miliard Kč, změny koncepcí sociálních věcí, které vyvolávají doslova sociální bouře u řady občanů, a tak dále.
  2. Možná se jim nelíbí, že jsme se SPOLU navrhli, aby nově zřízené výbory byly dočasně v rámci krizové situace „neplacené“. Tedy, že jejich předseda nebude mít uvolněnou pozici, za kterou mu náleží zhruba stotisícový plat, ale bude mít odměnu v řádu tisíců korun měsíčně. Vzhledem k hysterickým projevům některých Pirátů, kterým by takové rozhodnutí sebralo obrovský plat, si myslím, že právě toto byl hlavní motiv zablokování volby.
  3. Nebo se prostě Pirátům a lidem z Prahy Sobě nechce pracovat a chtěli teď před svátky volbu odložit přes Vánoce, aby nemuseli chodit do práce, do které je voliči zvolili. Výbory totiž jsou pracovně velmi náročné. Náplň práce člena výboru je i o čtení stovek stran tisků, jejich prozkoumání, řadě doprovodných schůzek s občany nebo odborníky k tématu a pak hodiny a hodiny diskusí a hledání kompromisů s ostatními členy výboru.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

A co se pak stalo? Když pozdě večer někdy před půlnocí Hřib (Piráti) s Čižinským (Praha Sobě) zjistili, že nejsou schopni prosadit přerušení voleb výborů, začal dosluhující primátor zneužívat své postavení a vyhlašovat přestávky a obstruovat jednání. Jeho kolegové se hlásili do nekonečných, zbytečných, opakujících se diskusí. Po tom, co jsme společně se SPOLU, STAN a SPD ukončili rozpravu a omezili délku jednotlivých příspěvků zbývajících řečníků na 5 minut, primátor jako malý kluk, kterému seberete hračky, vyhlásil pauzu do 9 ráno. To bylo něco málo po půlnoci. Ano, čtete dobře, místo toho, abychom jednání dokončili, vyhlásil na asi 8 hodin obstrukční pauzu.

Nakonec se podařilo ve 3 hodiny přesvědčit primátora k tomu, aby jednání obnovil a po drobných ústupcích, kdy si Piráti vybojovali o jeden výbor víc, než jim měl podle výsledků voleb náležet, podařilo se je navolit.

Mezitím jsme byli bohužel svědky zcela nedůstojného projevu mnoha zastupitelů napříč spektrem, kdy se zase jednotlivci uráželi, pokřikovali na sebe a nebyli schopni krotit své emoce.

Neuvěřitelné. Z politické kultury v Praze je mi čím dál tím více smutno. Jediné pozitivum na posledním zastupitelstvu vidím to, že jsme se byli schopni dohodnout alespoň na principu schválení rozpočtu, který by měl být schválen už 15.12., což by výrazně pomohlo městským částem a tudíž i občanům Prahy, kterých by se neměla vleklá politická krize na pražském magistrátu dotknout. Také se mi podařilo prosadit hloubkový externí audit na TSK, kde se dějí podivné věci, ale o tom zase někdy příště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…