Prokop (ANO): Dopravní zátěž Jižního Města se sníží

12.04.2019 22:41

S dostavbou ZŠ Chodov pomůže Vestec, za spádovost školy pro své děti přislíbil až 50 milionů.

Prokop (ANO): Dopravní zátěž Jižního Města se sníží
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

Dostavba Starochodovské školy se konečně stala realitou. Problémy s financováním nákladného projektu, které dosud bránily realizaci, pomůže vyřešit Vestec. V memorandu o spolupráci s městskou částí přislíbil přispět na dostavbu až 50 miliony, výměnou získá spádovost školy pro své děti.

Základní škola Chodov: dlouhodobě získává ta nejlepší hodnocení, její žáci jsou nadprůměrně úspěšní u přijímacích zkoušek na gymnázia. Po nucené demolici části budovy už však léta funguje v nedůstojném provizoriu. Často se musí učit v jídelně, některé třídy byly přesunuty do nedaleké mateřské školy, učitelé nemají kabinety… Problémy by nyní měla vyřešit plánovaná přístavba západního křídla historického objektu: „Starochodovská škola je nejstarší základní škola na Jižním městě, s charakteristickou atmosférou. Dostavbou v ní vzniknou potřebné prostory pro učitele i žáky, konkrétně nové kabinety, sedm kmenových a pět speciálních tříd, šatny a dokonce i tělocvična. Zároveň se dostavbou uvolní místa v mateřské škole, kde má v současné době škola učebny," vysvětlila radní MČ Praha 11 pro školství Zuzana Ujhelyiová (Piráti).

Projekt dosud brzdily vysoké náklady na realizaci přesahující 100 mil. Kč., průlom ale přineslo včerejší zasedání Zastupitelstva MČ Praha 11, na němž zastupitelé schválili memorandum o spolupráci městské části s obcí Vestec. Vestec, který vlastní základní školu nemá, v něm výměnou za zajištění spádovosti ZŠ Chodov pro své děti přislíbil poskytnout na financování dostavby školy až 50 mil. Kč. „Městská část tak získá značnou část prostředků, které bychom jinak kvůli půjčce museli mnoho let splácet. Co se týče obav z navýšení dopravy, počítá Vestec se zřízením autobusové školní linky, která by děti z obce do školy vozila - dopravní zátěž Jižního Města způsobená individuální dopravou dětí z okolí se tak naopak sníží,“ dodal Ondřej Prokop (ANO), místostarosta MČ Praha 11 pro majetek a investice.

Koncept si pochvaluje i vestecký starosta Tibor Švec (STAN), který věří, že „… spolupráce bude minimálně stejně tak dobrá, jako byla i v minulých letech, kdy jsme mohli využívat Základní školu Campanus. Samozřejmě nás čeká ještě jednání o smlouvě o spolupráci, ale obě strany memoranda tímto deklarovaly svou vůli se k ní dopracovat.”

Stavební práce chce vedení jedenácté městské části zahájit co nejdříve po dokončení výběrového řízení na zhotovitele, nejpozději pak během letních prázdnin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…