Prokop (ANO): Jak bude vypadat metro Opatov?

24.01.2020 17:56

Už víte, jak vypadá budoucnost stanice metra Opatov? Mně osobně se velmi líbí a považuji to za skvělý krok pro moderní Jižní Město.

Prokop (ANO): Jak bude vypadat metro Opatov?
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Právě toto úterý jsme na Výboru pro územní rozvoj a životní prostředí investorův projekt Nového Opatova procházeli a s několika připomínkami ho schválili. V podstatě nám šlo především o rovnoměrné využití velké plochy 72 000 m2. Nechceme dělat další obrovské sídliště bez ohledu na cokoli jako za minulého režimu. Úplně naopak. Požadujeme už dlouhodobě, aby na místě bylo zachováno a zkulturněno spoustu zeleně a vybudovalo se dostatek vodních zařízení jako fontánek nebo rybníčků, aby čtvrť nejen hezky vypadala, ale aby se tam lidem i dobře žilo a dýchalo a bylo příjemným místem nejen cestou na Metro, ale i pro volné odpoledne. Podle těchto požadavků vznikala už územní studie, kterou nechal minulý rok zpracovat Magistrát na popud naší radnice a občanských spolků z okolí.

V tomto ohledu nám každopádně investor vyšel velice vstříc. Pokud se nepletu, bude přes polovinu plochy nově zabírat zeleň. Celých 37 000 m2. Vysázeno bude přes 400 nových stromů, které místu přinesou moc pěkný vzhled a určitě také udělají výbornou atmosféru. Na vodní plochy se také hodně myslí, ty by měly mít rozlohu kolem 1 990m2. A nepůjde o nějaké chlorované, sterilní plochy, ale o živý rybník s vodním ptactvem a rostlinami. Těším se, až se tam budu moct v létě posadit na lavičku pod strom a chvíli si odpočinout. Hotovo by mělo být kompletně do roku 2026.

U stavěných budov se počítá mimo jiné také s využitím zelených střech, jinými slovy budovy budou osázené rostlinami. To má celou řadu výhod, např. pomáhají udržet dešťovou vodu a dále s ní nakládat tak, aby z ní městská čtvrť měla užitek. Podle ekologů a odborníků, který projekt připravovali, bude možné zadržet a dále využít až dvě třetiny dešťové vody na území Nového Opatova. To velmi pomůže celému místnímu ekosystému. Budovy taky hlukově odstíní starý Chodov od ulice Chillská. S investorem například ještě domlouváme také možnost parkování pro místní rezidenty v připravovaných podzemních garážích přes noc. Tedy benefitů pro místní díky této koncepční změně stanice metra bude více.

Samozřejmě velká věc byla i dostatečná občanská vybavenost a služby. Kromě bytů vzniknou na místě i obchody, kavárny, restaurace, místa určení pro sportovní vyžití, komerční prostory a tak podobně. Pokud jste ještě neviděli prezentaci nebo si nečetli podrobnější informace, zkuste mrknout na oficiální stránky Nového Opatova. Je to tam hezky znázorněné.

Kromě HPP11 hlasovalo pro projekt 9 z 10 zastupitelů (11. byl omluven) napříč různými stranami. To jasně dokazuje, že většina z nás sdílí na celou věc podobný úhel pohledu. Mám z toho radost. Těší mě, že jsem této modernizace mohl být součástí a přiložit ruku k dílu. Velké díky patří v tomto směru také panu starostovi Jiřímu Dohnalovi nebo panu místostarostovi Martinovi Sedekemu. Ti všichni se na zlepšení toho, jak Praha 11 bude jednou vypadat, podíleli a odpracovali na přípravě tohoto projektu obrovský kus práce.

Věřím, že po 30 letech, kdy se Opatov nacházel stále ve stejném stavu, bude tohle velký posun směrem k modernějšímu a krásnějšímu Jižnímu Městu. Co si budeme povídat, přeci jen posledních několik desítek let Opatov upadal a byl zanedbaný. Rekonstrukce metra, kterou se podařilo minulý rok spustit, byl první krok k celkové transformaci. Teď už zbývá jen zvelebit okolí a využít maximální potenciál, jaký toto místo má.

A co vy jaký máte na projekt názor vy?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.