Prokop (ANO): Jak nenakupovat elektřinu s Hlaváčkem a Hlubučkovou pravou rukou?

20.12.2022 12:12 | Komentář

Petr Hlaváček se na posledním zastupitelstvu pokusil protlačit materiál týkající se ročního nákupu energií. Zakázka byla evidentně nevýhodná a předražená. Položil jsem spoustu otázek, na které mi nikdo neodpověděl.

Prokop (ANO): Jak nenakupovat elektřinu s Hlaváčkem a Hlubučkovou pravou rukou?
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop

Dočkali jsme se jen nátlaku, s tím že pokud materiál neprojde, Praha a její organizace nebudou mít od 1. ledna 2023 zajištěnou elektrickou energii. To je klasický trik, který s oblibou používal Petr Hlubuček. Naštěstí zakázka ani po opakovaném hlasování neprošla. A proč mi tolik vadí? 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Zadávací dokumentace nereflektuje aktuální situaci na trhu s energiemi. Nákup skrze burzu na bázi tzv. forwardů je v zimě a na konci roku vždy velmi drahý a nevýhodný. Soutěž s nákupem za spotové ceny bude výrazně výhodnější. Odměna pro PRE by byla 30 %, to je zbytečně vysoká marže. Pokud Praha nakoupí energie až na jaře nebo v létě, spotové ceny budou výrazně výhodnější.

Ale s tím souvisí i další „perlička“ dosluhujícího vedení Prahy. Po neslavném schválení Klimatického plánu hlavního města Prahy do roku 2030 bylo následně založeno Pražské společenství obnovitelné energie. To mělo být prvním krokem v naplňování klimatického plánu. Cílem bylo vybudovat sdílenou energetickou síť všech Pražanů pomocí obnovitelných zdrojů. Postupně měli instalovat fotovoltaické systémy na střechy 23 tisíc pražských objektů, zvláště škol, domovů pro seniory, administrativních budov atd. Ředitelem společenství se stal Jaroslav Klusák, kterého přivedl Petr Hlubuček. Měl se stát Hlubučkovou pravou rukou pro řešení energetických otázek. A byl to právě Klusák, kdo připravil nevýhodnou zakázku na nákup elektrické energie na rok 2023! Ani jím řízené společenství nedosáhlo na přesvědčivé výsledky. Vygenerovalo pouze pár marketingově hezky zabalených výstupů, řadu metodik a strategií. Výsledek pro město a jeho organizace však žádný. Proto bych celé společenství bezodkladně rozpustil. Praha na tom evidentně může jen vydělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…