Prokop (ANO): Prioritou zůstává bezpečnost, v níž mnoho obyvatel stále spatřuje nedostatky

18.09.2017 22:41

Pro návštěvníky Dnů Prahy 11 byl letos připraven nejen pestrý program, ale i jedno speciální překvapení: možnost vyzkoušet si tzv. chytrou lavičku. Podle zastupitele Ondřeje Prokopa jde nicméně o třešničku na dortu, možnosti agendy Smart Cities chce prioritně využít ke zvýšení bezpečnosti.

Prokop (ANO): Prioritou zůstává bezpečnost, v níž mnoho obyvatel stále spatřuje nedostatky
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

V parku u Chodovské tvrze byl během tradičních jihoměstských oslav volně k dispozici jeden z nejznámějších prvků chytrého městského mobiliáře. Lavičku, jejíž „sestra“ stojí stabilně například na Náměstí Míru, půjčila Městské části Praha 11 zdarma společnost Ability Group s.r.o, která se jejich vývojem zabývá. A co že taková lavička umí?

Poskytuje připojení k internetu zdarma, umožňuje dobít mobilní zařízení skrze USB porty nebo bezdrátově přes standard Qi. Lavička dále provádí sběr informací o počasí v okolí, které se ukládají do cloud serveru. Ve večerních hodinách je lavička osvětlena LED osvětlením. Energie je dodávána ze slunce, jedná se proto o zcela energeticky nezávislý systém.

Můžou se tedy obyvatelé jedenácté městské části těšit, že se chytrý mobiliář stane součástí Jižního Města natrvalo? Podle zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO) zatím ne: "O agendu Smart Cities se zajímám dlouhodobě, a to i z pozice člena dozorčí rady Operátora ICT a Výboru pro Smart Cities Zastupitelstva hl. m. Prahy. Ohledně zapojení obcí či městských částí do konceptu chytrých měst však považuji za zásadní, aby realizované projekty odpovídaly specifickým potřebám daných lokalit. V případě Jižního Města představuje chytrý mobiliář až pomyslnou třešničku na dortu, vizi budoucnosti, se kterou jsme naše občany chtěli seznámit. Mnohem potřebnější je nicméně v tuto chvíli věnovat se například bezpečnosti, kde mnoho místních obyvatel stále spatřuje nedostatky. Právě na poli bezpečnosti tak v současné době připravujeme komplexní strategii, která přinese její výrazné zvýšení, a to i s využitím smart prvků," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…