Prokop (ANO): Prioritou zůstává bezpečnost, v níž mnoho obyvatel stále spatřuje nedostatky

18.09.2017 22:41

Pro návštěvníky Dnů Prahy 11 byl letos připraven nejen pestrý program, ale i jedno speciální překvapení: možnost vyzkoušet si tzv. chytrou lavičku. Podle zastupitele Ondřeje Prokopa jde nicméně o třešničku na dortu, možnosti agendy Smart Cities chce prioritně využít ke zvýšení bezpečnosti.

Prokop (ANO): Prioritou zůstává bezpečnost, v níž mnoho obyvatel stále spatřuje nedostatky
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

V parku u Chodovské tvrze byl během tradičních jihoměstských oslav volně k dispozici jeden z nejznámějších prvků chytrého městského mobiliáře. Lavičku, jejíž „sestra“ stojí stabilně například na Náměstí Míru, půjčila Městské části Praha 11 zdarma společnost Ability Group s.r.o, která se jejich vývojem zabývá. A co že taková lavička umí?

Poskytuje připojení k internetu zdarma, umožňuje dobít mobilní zařízení skrze USB porty nebo bezdrátově přes standard Qi. Lavička dále provádí sběr informací o počasí v okolí, které se ukládají do cloud serveru. Ve večerních hodinách je lavička osvětlena LED osvětlením. Energie je dodávána ze slunce, jedná se proto o zcela energeticky nezávislý systém.

Můžou se tedy obyvatelé jedenácté městské části těšit, že se chytrý mobiliář stane součástí Jižního Města natrvalo? Podle zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO) zatím ne: "O agendu Smart Cities se zajímám dlouhodobě, a to i z pozice člena dozorčí rady Operátora ICT a Výboru pro Smart Cities Zastupitelstva hl. m. Prahy. Ohledně zapojení obcí či městských částí do konceptu chytrých měst však považuji za zásadní, aby realizované projekty odpovídaly specifickým potřebám daných lokalit. V případě Jižního Města představuje chytrý mobiliář až pomyslnou třešničku na dortu, vizi budoucnosti, se kterou jsme naše občany chtěli seznámit. Mnohem potřebnější je nicméně v tuto chvíli věnovat se například bezpečnosti, kde mnoho místních obyvatel stále spatřuje nedostatky. Právě na poli bezpečnosti tak v současné době připravujeme komplexní strategii, která přinese její výrazné zvýšení, a to i s využitím smart prvků," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.