Putnová (TOP 09): Chceme rodinám umožnit individuálně vyučovat i starší žáky

19.01.2016 8:24

Poslankyně Anna Putnová opakovaně navrhuje, aby rodiny měly možnost učit své děti v plánu individuálního vzdělávání také na druhém stupni základní školy.

Putnová (TOP 09): Chceme rodinám umožnit individuálně vyučovat i starší žáky
Foto: PSP ČR
Popisek: Poslankyně za TOP 09, paní Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D. MBA, předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR

V rámci změn školského zákona nyní předkládá návrh, který podpoří nejen poslanci TOP 09 ale také koaliční poslanci.

„Individuální vzdělávání na prvním stupni se osvědčilo. Děti, které se takto učí, vykazují nadprůměrné znalosti. Považuji za správné, a v moderní společnosti navíc za běžné, aby na individuální vzdělávání u mladších žáků navazovalo i individuální vzdělávání na druhém stupni základních škol,“ uvedla poslankyně a expertka TOP 09 na školství Anna Putnová.

Záměr individuálního vzdělávání odmítal předchozí ministr školství Chládek a vloni v únoru tuto variantu po pěti měsících diskusí sněmovna zamítla. Poslankyně a místopředsedkyně školského výboru sněmovny Putnová ale chce prosadit změnu znovu. Podporu má také v řadách koalice, tentokrát se k návrhu přidají poslanci dalších čtyř parlamentních stran.

„Uvědomujeme si, že individuální vzdělávání bude v případě starších žáků vždycky zcela menšinová záležitost. Pro představu o míře rozšíření této formy, je třeba uvést, že v roce 2013 se v rámci pilotního ověřování takto vyučovalo 74 žáků. Tato forma vzdělávání má přesto velký význam z pohledu diferenciace vzdělávací soustavy. Jasně také deklaruje, že za vzdělávání dětí jsou odpovědni rodiče a dává jim v tomto také možnost svobodně si vybrat formu vzdělávání svých dětí,“ míní poslankyně Anna Putnová (TOP 09).

Podle ní je nutné odmítnout argument, že děti nebudou dostatečně připraveny na profesní vzdělání či celkově do života.  Stát má totiž prostřednictvím veřejných škol povinnost kontrolovat pokroky dětí a pravidelnými testy zjistit, jestli je tato forma pro dítě vhodná a žák prospívá. Kontrolní role veřejného školství tak zůstává zachována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…