Radostová (Úsvit): Existuje jen jeden rozdíl mezi špatnou a dobrou ekonomií….

08.05.2014 9:42

Minulý víkend se konala valná hromada České unie sportu. (ČUS). ČUS je největší a nejsilnější sportovní organizace u nás. V řádném členství ČUS je evidováno 73 národních sportovních svazů, 9.029 sportovních klubů a tělovýchovných jednot s 1,428.506 členy.

Radostová (Úsvit): Existuje jen jeden rozdíl mezi špatnou a dobrou ekonomií….
Foto: archiv, tan
Popisek: JUDr. Mgr. Kateřina Radostová

Předpokládala bych, že takovéto události se zúčastní ministr, do jehož resortu sport spadá, nebo alespoň jeho náměstek, který má sport ve své kompetenci. Nedostavil se ani jeden. I to něco napovídá o tom, jaké má sport v očích politiků postavení a váhu. Podle toho to také v ČR s podporou sportu ze strany státu vypadá.

Na této valné hromadě byla zveřejněna studie Světové zdravotnické organizace za rok 2013, ze které vyplývá, že Češi jsou nejtlustší národ v Evropě. S obezitou jsou spojeny civilizační choroby jako tj. cukrovka, infarkt a ischemické choroby srdeční, cévní příhody mozkové. Nárůst těchto chorob má velký vliv na rozpočet ministerstva zdravotnictví.

ČUS nechala zpracovat rozsáhlý průzkum, ve kterém více než 16 tisíc respondentů odpovídalo na otázky související s péčí a starostlivostí státu o sport. Výsledky tohoto výzkumu byly zveřejněny 29. dubna 2014. Více než 95% respondentů považuje sport za klíčový pro zdravý vývoj dětí a mládeže a téměř 80% respondentů by přivítalo, kdyby stát přijal zákon, který by legislativně zřetelně definoval podmínky a pravidla státní podpory sportu a sportovního prostředí. Téměř 90% tázaných považuje sport za vhodnou formu prevence proti nežádoucím společenským jevům a téměř 82% požaduje od státu vytvoření lepších podmínek pro zajištění dostatku cvičitelů a dobrovolných trenérů. Více než 60 % dotázaných je toho názoru, že stát by měl při financování sportu upřednostnit mládež a téměř 90% očekává od obcí, měst a krajů, že budou pečovat o provoz a údržbu místních sportovních zařízení.

Podle dostupných statistik jsou výdaje našeho státu na sport jedny z nejmenších ve srovnání se zeměmi EU. Nižší výdaje má už jenom Bulharsko a Malta. V roce 2012 zpracovala společnost KPMG studii, ze které bych ráda uvedla některé zajímavé závěry.

Největší podíl na financování sportovních klubů v ČR mají domácnosti 42 %, rozpočty krajů a obcí 17 %, příspěvky od sportovních svazů 11 %, sponzoring 10 %, dary 9 % a státní rozpočet pouhá 2 %.

Ze stejného zdroje jsou statistiky, které ukazují přínos sportu pro státní ekonomiku. Sport se na příjmech státního rozpočtu podílí 3,3 % a na zaměstnanosti v ČR 3,8 %. Studie také prokázala, že 1 vložená koruna do sportu z veřejných rozpočtů vygeneruje 3,55 Kč do veřejných rozpočtů. Odvětví sportu (bez započtení multiplikačních efektů) zaujímá v ekonomice ČR z hlediska podílu na HDP a zaměstnanosti obdobný podíl jako:

• Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů
• Zemědělství, lesnictví a rybářství
• Výroba potravinářských výrobků
• Výroba pryžových a plastových výrobků
• Těžba a dobývání
• Výroba chemických látek a přípravků

Studie ekonomického fóra v Davosu v únoru 2009 potvrdila, že každý dolar investovaný do sportu ušetří čtyři dolary ve zdravotnictví.

Myslím, že je načase přehodnotit postavení ČR ke sportu, zejména vytvořením nového legislativního postavení sportu, ideálně zákonem o podpoře sportu. Dále pak vytvoření podmínek pro přímou podporu ve formě dotací, příspěvků, a nepřímou podporu v nalezení daňových úlev pro společnosti, které do sportu investují a pro samotné sportovní organizace. Jsem přesvědčena, že je nejvyšší čas investovat do sportu a podporovat jej na všech úrovních. Vyplatí se nám to všem.

Existuje jen jeden rozdíl mezi špatnou a dobrou ekonomií - špatná se omezí jen na viditelný užitek, kdežto dobrá ekonomie bere do úvahy i ty účinky, které nejsou vidět a které musejí být pouze předvídány.“ – Frédéric Bastiat

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.