Radostová (Úsvit): Když je fotbal víc než jen sport

29.04.2014 17:30

Obránce Barcelony snědl banán, který po něm hodili To, co bylo na fotbalu vždy tak krásného, nebyly jen napínavé momenty a dech beroucí atmosféra.

Radostová (Úsvit): Když je fotbal víc než jen sport
Foto: archiv, tan
Popisek: JUDr. Mgr. Kateřina Radostová

Fotbal můžeme vnímat jako kulturní událost, která dokáže ovlivňovat společenské dění a formovat názory veřejnosti. Je to víc než jen sport, což je také důvod, proč ho mám tak ráda. A právě tím „něčím víc“ se stává v momentech, kdy ve vyhrocených situacích ukáže hráč svůj smysl pro fair play, odvahu nebo smysl pro humor. K některým hráčům na hřišti totiž vzhlíží i miliony dětí po celém světě, v případě naší první ligy desítky tisíc – ale i to je slušné publikum. A když si sílu téhle možnosti uvědomíte, může to pak dopadnout jako na nedávném zápase mezi španělskými týmy Barcelona a Villareal..

Co se při něm stalo? Obránce Barcelony Dani Alves zahrával rohový kop, když po něm někdo z fanoušků soupeře hodil banán. Dani Alves má totiž výrazně snědou pleť.. Hozený banán je rasistickou urážkou, kvůli které by možná jiný hráč okamžitě odešel z hřiště, dotyčného „fanouška“ profackoval nebo žádal tvrdý postih a vyšetřování. Dani Alves ale zaimprovizoval a změnil fotbalové dějiny: banán ze země sebral, oloupal, v rychlosti snědl a přitom v klidu naplánoval svůj rohový kop. Poté bez mrknutí oka kopl do míče a hrálo se dál.

"Nevím, kdo to hodil, ale moc mu děkuji. Banán mi totiž dodal energii potřebnou na centry, které předcházely dvěma gólům," řekl novinářům po zápase. Jeho tým sice nevyhrál, on ale ten večer dokázal humorem a nadhledem porazit to nejhorší, co v současném fotbale existuje: rasismus a xenofobie. A vsadím svoje kopačky na to, že tím inspiroval malé kluky a holky po celé planetě, kteří se ten večer dívali na televizi nebo ten incident uvidí na YouTube. To jsou přesně momenty, kdy se z fotbalu stává něco víc než jen běhání za míčem.

Mimochodem, víte, co se stalo s fanouškem, který na trávník ten kus ovoce hodil? Klub jej podle agentury Reuters hned po zápase identifikoval podle záznamu kamer a doživotně mu zakázal vstup na svůj stadion. A přesně za to chci v Evropském parlamentu bojovat. Takovou možnost totiž české kluby nemají kvůli nedostatečné legislativě. A hlupáků, kteří chodí na české stadiony pořvávat rasistické urážky, je víc jak dost. Pojďme jim společně dát červenou. A ještě se jim na cestu vysmát. Jako Dani Alves!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě