Rakušan (STAN): Chceme to samé, co chtěl i náš první prezident. Myslím na něj a nepochybuji

28.10.2021 13:51 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke státnímu svátku ke vzniku Československa

Rakušan (STAN): Chceme to samé, co chtěl i náš první prezident. Myslím na něj a nepochybuji
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Vít Rakušan

Trestně stíhaný spolupracovník nemocného prezidenta pouští celému národu video, kde vidíme až nepříjemně osobní záběry. Skupinku lidí s prapodivným výrazem ve tváři. Stárnoucího muže, jehož celá kariéra byla založena na vymezování se vůči ostatním. Muže, který je ale dnes nemocný, oslabený, který si jako každý jiný zaslouží klid na uzdravení. Ten mu ale jeho nejbližší spolupracovníci nedopřejí.

Tohle je Česká republika roku 2021. Místo, kde jedni nemají pochopení pro druhé a dějí se tu dříve nemyslitelné věci. Země, kterou si pro sebe snaží ukrást malí lidé bez morálky, citu a lidskosti. A na to všechno se z piedestalů po celé zemi dívá Tomáš Garrigue Masaryk, jehož historický odkaz dnes oslavujeme.

“Budete to mít těžké…” nebo “Teď teprve se projeví, že umíte jen kritizovat.” Dvě věty nejčastěji slýchané na ulicích, čtené v mailech i na sítích. Občas mi trochu chybí pohled z jiného úhlu. Třeba položená otázka, zda cítíme nějaké pochybnosti. O našem postupu při vyjednávání. O tom, jestli je v této době vlastně chytré vstupovat do vlády. Cítíme. Protože pochybovat je zdravé. Ale přes všechny otázky a nejistoty nás nikdy nenapadlo, že bychom do toho nešli. Víme, že to bude těžké. Naše ekonomika, počty nakažených covidem, nebo bohužel až příliš tvrdé rozdělení společnosti na ty, kteří si zdražení energií dovolit mohou a na ty, které to pošle na hranici či za hranici chudoby…to všechno jsou předpoklady pro velmi neoblíbenou vládu.

Já ale cítím naději. Pět stran deklaruje, že nechtějí rozhazování, populismus, krádež naší budoucnosti za bílého dne. Pět stran společně pracuje na programu, který bude splnitelný. Bude to složité. Jakékoliv osobní ambice musí stranou, osobní pohodlí, jistota poslaneckého křesla - o to nám nešlo. Šlo nám o změnu poměrů v této zemi. O návrat k normálu, k zemi, která někam směřuje. O návrat politiky s obsahem a politiků s morálkou. O demokracii, kdy je normální se hádat, ale bez nenávisti, vyvolávání strachu a toho špatného v nás.

Chceme moderní stát, bezpečný, který bude myslet na kvalitu vzdělávání, na životní prostředí, na ty nejslabší, který bude přinášet zajímavá řešení, který bude spolehlivým partnerem. Stát, který si váží svých lidí, svých tradic, své historie.

Chceme to samé, co chtěl i náš první prezident. Myslím na něj a nepochybuji.

Váš Vít Rakušan

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…