Rakušan (STAN): Ústavní soud by měl vytvořit právní jistotu, kterou postrádáme

26.09.2019 19:09

Projev na 34. schůzi Poslanecké sněmovny 26. září 2019 k Žádosti Senátu o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s podáním ústavní žaloby proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi k Ústavnímu soudu pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku podle čl. 65 Ústavy ČR

Rakušan (STAN): Ústavní soud by měl vytvořit právní jistotu, kterou postrádáme
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové,

vaším prostřednictvím k paní poslankyni Ožanové. Já jí vlastně velmi děkuji za to její vystoupení, které tady měla. Ona nám tady citovala jeden z odborných názorů na celou tu situaci kolem pana prezidenta a jeho případného porušení ústavnosti v naší zemi. V pondělí byl v Poslanecké sněmovně seminář, kde právníci s vysokým renomé prezentovali názor přesně opačný.

Takže suma sumárum to prostě vede k tomu závěru, že ono se skutečně asi primárně nemůže jednat o tu politickou diskusi, kterou tady vedeme, ale diskusi ryze odbornou. A jedinou autoritou v naší zemi, která je schopná posoudit, zda bylo konání prezidenta za hranou Ústavy, nebo nebylo, je Ústavní soud. Takže veškeré argumenty, že tady jsou různé názory vážených právníků proti sobě, prostě a jednoznačně svědčí pro to, že by právě ústavní žalobu na prezidenta Ústavní soud měl projednat a měl tady vytvořit nějakou právní jistotu pro budoucnost, kterou prostě postrádáme.

Vlastně za to vystoupení děkuji. Doktor Gerloch si myslí něco jiného než odborníci, kteří se zúčastnili pondělního semináře v Poslanecké sněmovně. Nechť rozhodne Ústavní soud. Naším dnešním hlasováním tomu můžeme napomoci.

A ještě krátká poznámka k paní ministryni Schillerové. Já jí také děkuji, protože její nehorázné vystoupení na půdě Poslanecké sněmovny, kdy naše kolegy z horní komory označuje za špínu, nebo cituje ve zprávách, kdy ona říká, že tady vlastně jenom žvaníme, místo abychom pracovali, tak v té chvíli paní ministryně Schillerová spustila neuvěřitelnou řadu moc hezkých zpráv, které nám chodí. A některé neoznačují úplně hezkým jménem i samotnou paní ministryni.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…