Rakušan (STAN): Vyzýváme vládu, aby konečně převzala zodpovědnost

16.12.2020 8:29

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan vyzval představitele vlády, aby převzali za svá rozhodnutí zodpovědnost a spolu s dalšími přijatými opatřeními představila dostatečné kompenzace pro všechny zasažené podnikatele a firmy. Kompenzační bonus, který byl v předešlých měsících přijat, je podle předsedy nedostatečný. Stát by měl podporu nastavit tak, aby na ni dosáhly všechny zasažené subjekty.

Rakušan (STAN): Vyzýváme vládu, aby konečně převzala zodpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

„Epidemiologická situace se nevyvíjí dobře a vláda po sérii zmatků a nejednoznačných informací v minulých měsících přišla s dalšími. Nemá z toho radost nikdo, natož podnikatelé v České republice, kteří měli mít podle vlády předchozích let vatu. V současné době se ale do existenčních problémů dostávají i lidé, kteří určitou rezervou disponovali. My nepřijímáme mentalitu vlády, která přichází s mnohdy drastickými restrikcemi a nepředstaví dostatečný balík kompenzací,“ zdůvodňuje výzvu předseda STAN Vít Rakušan.

V dopise žádá Rakušan vládu o vyplacení sto procent nákladů podnikatelům a firmám nebo jim uhradila minimálně 75 %, u velkých firem 70 %, ušlého zisku počítaného za stejné období loňského roku. Součástí je i odpuštění plateb na sociální a zdravotní pojištění OSVČ a malým firmám.

„Podobně už dnes fungují kompenzační programy v Německu a Rakousku, nerozumím tomu, proč to u nás nemůže být jednoznačné a přehledné.  Zároveň žádáme, aby byl pravidelně aktualizovaný seznam podpor pro firmy a podnikatele na jednom místě, a také představen scénář vývoje od mírného až po tvrdý, na základě proočkování alespoň 60 % populace,“ dodává předseda hnutí.

Podle Rakušana zde také chybí jasná očkovací strategie a informační kampaň, která by lidem vysvětlovala, že očkování bude skutečně jedinou cestou, jak se ze problému můžeme dostat.

Celou výzvu naleznete ZDE.

Kovářová: Vláda selhává, podoba předkládaného návrhu státního rozpočtu neodpovídá současné situaci

Ve středu bude Sněmovna ve třetím čtení schvalovat vládní návrh na státní rozpočet. Hnutí STAN zpočátku nabízelo ministryni při sestavování rozpočtu pomoc, ta ji odmítla. Předložený návrh je neúplný, nepočítá totiž s daňovým balíčkem, jehož podoba byla teprve v minulém týdnu odsouhlasena v Senátu. Stávající návrh je nereálný, Starostové a nezávislí ho proto nepodpoří.

„Vláda sestavila rozpočet podle hesla „po nás potopa“, a to ještě nezačalo pršet. Máme tu projednávat podobu rozpočtu, která je ale nereálná, protože daňový balíček přijde do Sněmovny až příští týden. Vláda se nesnaží šetřit na výdajích a skutečně roztáčí dluhovou spirálu. V roce 2023 se státní dluh zdvojnásobí, což se projeví na veřejných financích,“ připomíná poslankyně STAN.

Kovářová dále připomíná nepřiměřenou strukturu investic, kdy rozpočet počítá především se státními investicemi, nikoliv pro obce a kraje.

„Nerozumím, proč nedá vláda více peněz do regionů tak, aby se mohlo investovat, podpořili se malé a střední firmy, aby se plošně zajistila zaměstnanost. Nepočítá se ani s investicemi do digitalizace, prevence zdravotní péče, modernizace vzdělávání či ochrany krajiny. Vládní rozpočtová rezerva ani neodpovídá tomu, že by v příštím roce mohla přijít krize. Kde pak vláda vezme prostředky na podporu pro občany? Vláda se řítí proti zdi a toho se účastnit nebudeme,“ poznamenává Věra Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…