Ramzer (ODS): Distanční vzdělávání nemůže plnohodnotně nahradit výuku ve škole

28.01.2021 10:57

Prohlášení náměstka hejtmana Libereckého kraje Dana Ramzera k distančnímu způsobu vzdělávání a maturitním zkouškám

Ramzer (ODS): Distanční vzdělávání nemůže plnohodnotně nahradit výuku ve škole
Foto: Redakce
Popisek: starosta Frýdlantu Dan Ramzer, ODS

Vzhledem k mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví proti šíření koronavirové nákazy a z důvodu vyhlášení nouzového stavu byla zakázána osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách a školských zařízeních. Žáci jsou vzděláváni tak jako v druhém pololetí školního roku 2019/2020 na dálku. Distanční vzdělávání žáků však plnohodnotně nemůže nahradit výuku ve škole, zejména v oblasti praktické výuky. Z důvodu nutnosti dodržení podmínek k prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 dosud nebyly žákům závěrečných ročníků umožněny konzultace v prostorách školy, a především nebyl zahájen odborný výcvik, který je důležitý z hlediska provázání odborných znalostí a dovedností, které má žák prokázat při maturitní nebo závěrečné zkoušce.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Z tohoto důvodu opakovaně apeluji na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagu a na ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby konečně rozhodli o podmínkách otevření závěrečných ročníků škol, a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy určilo neprodleně termín a formát konání závěrečných a maturitních zkoušek. Je nutné přizpůsobit maturitní zkoušky a závěrečné zkoušky ztíženým podmínkám. Dále by bylo vhodné upravit jejich konkrétní časové schéma a posunout je na měsíc červen 2021. Maturitní zkoušky v loňském roce probíhaly v upravené podobě, proto navrhujeme i pro letošní rok jejich pozměněnou formu, např. bez didaktických testů či písemných prací. Je naprosto nevhodné, aby vládní představitelé prezentovali opatření k maturitním a závěrečným zkouškám tak, jak se děje, a to formou proklamativních prohlášení, která nikam nevedou a nikoho k ničemu nezavazují.

Maturitní a závěrečné zkoušky jsou završením středního vzdělávání, a proto je nutné umožnit žákům dostatečný prostor a přijatelné podmínky pro přípravu k jednotlivým zkouškám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…